HvNL-special: De dubbele moord in Amsterdam-NoordOp zondag 16 november zendt SBS6 de Hart van Nederland-special ‘De dubbele moord in Amsterdam-Noord’ uit. Hart van Nederland geeft opnieuw een unieke inkijk in het werk van justitie en politie. Na 15 jaar wist de politie in Amsterdam-Noord de gruwelijke moord op het bejaarde stel Henk Opentij (79) en Mary Run (73) op spectaculaire wijze op te lossen. Hart van Nederland spreekt aan de hand van het politiedossier met direct betrokkenen van deze zaak. Bijvoorbeeld de verhoorkoppels die na 15 jaar zwijgen een bekentenis af weten te dwingen bij de twee daders.
In een 50 minuten durende documentaire laten we nooit eerder vertoonde foto’s en beelden van onder meer het politieverhoor zien.
Verhaal in een notendopOp 24 november 1997 komt er een alarmerend telefoontje binnen bij de politie in Amsterdam. Een tipgever zegt dat zijn buren Henk Opentij en Mary Run zijn vermoord. Dat telefoontje zal leiden tot een van Nederlands meest omvangrijke politie- en justitiezaken ooit. De politie start onder de naam Noorderbreedte een onderzoek. Uit sectie blijkt dat het stel is afgeslacht.
In de woning treffen rechercheurs vijf messen keurig op een rijtje aan. Het zijn messen uit de woning van de slachtoffers. Daarnaast zijn nog meer vreemde aanwijzingen waar rechercheurs het hoofd over breken. Al snel verdenkt de politie de familie van Mary Run. Geld zou een mogelijk motief kunnen zijn want Henk en de gefortuneerde Mary stonden op het punt te trouwen.
Cold CaseHet onderzoek Noorderbreedte leidt tot niets, maar dankzij de inspanningen van een Cold Case en Review Team wordt er in 2008 een ontdekking gedaan. Op het met bloed doordrenkte overhemd van Henk wordt een nieuw DNA-spoor aangetroffen. Dit is een mogelijk daderspoor waardoor politie en justitie het onderzoek heropenen.
Tijdens het nieuwe onderzoek wordt alles uit de kast gehaald en diverse verdachten passeren de revue, maar ondanks alle inspanningen gaat het dossier opnieuw in de kast.
Peter R. de VriesDe gesprekken met de nabestaanden zijn amper gehouden of misdaadverslaggever Peter R. de Vries komt met een anonieme tipgever. Die geeft zoveel waardevolle informatie, dat het dossier weer uit de kast kan worden gehaald.
Uit DNA-verwantschapsonderzoek blijkt dat het DNA kan worden gelinkt aan een halfzus van een van de verdachten in de DNA-databank. Opnieuw een teken dat het spoor juist is. Het leven van de twee mannen, Melvin R. en Miquel K. wordt minutieus in kaart gebracht.
ValUiteindelijk zet het team een ultieme val. Een simpel briefje aan verdachte Melvin R., met daarop de vraag of hij nog met de daad kan leven, leidt tot een opeenvolging van emoties en uitspraken. Deze worden meegeluisterd door het onderzoeksteam omdat zij op dat moment een grootschalige tap-, afluister- en observatie-operatie op touw hebben gezet.
Dat resulteert uiteindelijk in het oppakken van de twee verdachten. Tijdens ingrijpende verhoren bekennen ze hun betrokkenheid. Tot verbijstering van het team blijkt het een uit de hand gelopen woninginbraak te zijn. Melvin R. en Miquel K. worden veroordeeld tot 15 jaar cel. Het Gerechtshof in Amsterdam heeft vrijdag Melvin R. en Miquel K. veroordeeld tot 17 jaar cel.
De HvNL-special wordt aanstaande zondag om 22.50 uur uitgezonden bij SBS6.
BRON:
http://www.hartvannederland.nl/top-nieuws/2014/hvnl-special-de-dubbele-moord-amsterdam-noord/Meer artikele over deze moord is te vinden op
http://www.hartvannederland.nl/tag/henkopentij/