...We doen meer ritten die eigenlijk voor de h.a zijn en er worden meer ritten vanaf de h.a.p meteen doorgeschoven naar de ambu. Soms terecht vaak ook niet zoals dit onderzoek laat zien. Dit merken we toch allemaal wel in het rit aanbod?
Ik vraag mij wel af zijn wij als ambu bemanning competent genoeg om het werk van de huisarts over te nemen? Zijn we daar genoeg voor opgeleid t.o.v. de huisarts?
Toch vinden wij het maar “normaal”dat wij worden ingezet voor ritten die eigenlijk voor een huisarts zijn. De pleeg gaat 2 dagen naar Harderwijk, volgt de AMLS cursus, en wordt dan op pad gestuurd. Wij vinden dit normaal, en het “hoort bij ons werk”. Echter huisartsen werk is een specialisme, waar een gedegen opleiding aan vast zit.
Moeilijke discussie, vind ik. Iedereen die al wat langer dit werk doet, kent nog wel de casussen van vroeger, waarbij de huisarts de plank (kennelijk) behoorlijk misgeslagen had. Kwam je bij een reanimatiebehoeftige of overleden patiënt aan. Hoorde je van een familielid dat de patiënt al een paar dagen pijn op de borst had, en de huisarts het afgedaan had als een griepje, of stress en spanning.
Nu slaan we volledig door; Als ambulanceteam is het tegenwoordig vrij normaal dat je tijdens een avonddienst onder A1 naar mensen gestuurd wordt met griep, of spierpijn van het sporten of die op de tocht gelegen hebben. En ja, bij het bellen met de HAP is "pijn op de borst" dan 1 van de symptomen. Dus met A1 een Ambu er naar toe. Voor de zekerheid....... Het zou natuurlijk wel eens cardiaal kunnen zijn.
Persoonlijk vind ik het een beetje bijzonder dat een huisarts (vaak) nog steeds geen 12-afleidingen ECG kan maken (en interpreteren). Gezien het aantal "cardiale" meldingen zou dat een basisvaardigheid van een huisarts moeten zijn. Zeker op de HAP, in het weekend, spoedvisites rijdend.....
Overigens zijn er nogal wat ambulanceverpleegkundigen, die een klein attitudeprobleem en iets te veel verbeelding hebben; ze weten alles veel beter dan de huisarts.......