Dan mag je mijns inziens niet stellen dat het pertinent afgeschreven moet/mag worden en dat het dak is aangetast. Vooralsnog is er eigenlijk niets bekend anders dan wat er in de media geroepen wordt. Laten we dus op dat gebied even de inspectie en nadere berichtgeving afwachten. Dan hoeven we ook niet te speculeren.
Als staalboer ben ik een iets andere mening toegedaan RED, een dak loopt normaal gesproken bol, een dak welke doorzakt gaat rekken op de onderkant van het spant en daarmee vervorm je de onderkant dus "plastisch" waarmee je de wezenlijke constructie sterkte aantast. Daar komt de kracht die op de bouten komt te staan ook nog bij als extra en die kunnen enorm toenemen (F=MxA) Om de toppen van de kolommen dan nog even te vergeten (daar staat na het doorzakken van je dak een flink knik moment op) Allemaal zaken die je constructie behoorlijk negatief beinvloeden.
Natuurlijk is dat deel speculaas maar voor een groot deel eenvoudige kennis van staal en constructies.
Als ik de berichten van die weerman moet geloven is het vrij zware sneeuw. Ander zou je een flinke windhoos kunnen veroorzaken met ventilatoren, en daarmee een hoop van het dak af kunnen blazen. Er op gaan staan is ook nu ook niet echt veilig te noemen. Blijft eigenlijk 1 ding over, zorgen dat de sneeuw gaat smelten. En dat kun je ook doen door er water aan toe te voegen, en dat kun je ook redelijk regelen.
Dat water moet je ook weer kwijt denk ik Peter. Als het dak door gezakt is zal dat niet langs de "natuurlijke" weg via de hemelwaterafvoer gaan lukken ik ben bang dat je dan alleen extra gewicht toevoegt tenzij men het op een gecreerd punt af kan voeren, iets wat natuurlijk tot de mogelijkheden behoort. In de huidige generatie daken is een gaatje zo gemaakt en de brandweer heeft natuurlijk voldoende mogelijkheden om dat water direct weer af te voeren (en inzetten)