Morgen (dinsdag) is er een grote kans op zware buien in met name het midden en noorden/oosten van het land. Kort samengevat komt het er op neer dat we na het passeren van een zwak warmtefront in de nachtelijke uren, versneld in warmere lucht terecht komen. In die warmere lucht gaan in de ochtenduren en middaguren enkele zware buien ontstaan, mogelijk vergezeld van onweer, hagel en zware windstoten. De omstandigheden zijn dermate dat de kans op 'oplijning' in de vorm van bijvoorbeeld een squall line aanwezig is. Zeker bij een squall line is een bow-echo mogelijk, waarop extra zware windstoten mogelijk zijn (downbursts).
Gezien er veel festivals en festiviteiten zijn, wordt het dus zeker zaak om de buienradar goed in de gaten te houden. Ik verwacht ook zeker dat waarschuwingen zullen worden uitgegeven voor dinsdag.
Passages uit de guidance van het KNMI (zo 17.48u):
SYNOPTISCHE SITUATIE:[..] Ondertussen trekt een actieve randstoring, momenteel nog ten westen van Portugal in noord tot noordoostelijke richting. Dinsdagmorgen bereikt dit systeem Wales. Een bijbehorend warmtefront trekt in de nanacht en vroege ochtend van zuid naar noord over Nederland, waarna er met een zuidelijke stroming warme en zeer vochtige lucht binnenstroomt (thetaw850 van 15-16 graden). Met name op het warmtefront lijkt geforceerde optilling boven de inversie plaats te vinden. In de middag nadert van het westen uit een koufront.
MODELBEOORDELING:[..] Verder lijkt het er steeds meer op dat eventuele onweersbuien met name dinsdagmiddag fors kunnen gaan uitpakken, met name op en net ten oosten van het koufront, zeker als er bij temperaturen boven de 20 graden convectie vanaf de grond kan gaan ontstaan.
Wind[..] Belangrijk aandachtspunt zijn de eventuele (zware) windstoten dinsdagmiddag bij de buien. Harmonie pakt fors uit met lokaal meer dan 55 kn. Voorlopig niet meer dan een aandachtspunt, maar het geeft wel aan wat er mogelijk is in deze luchtsoort.
NeerslagBelangrijkste aandachtspunt tot dinsdag 12UTC zijn de buien dinsdagnacht/-vroege ochtend. Dan komen op het warmtefront alle modellen met een convectief signaal (ontstaan boven inversie). De locatie verschilt op deze termijn uiteraard. Er is dan niet veel effectieve schering, ongeveer 10-15 kn.
Dinsdagmiddag neemt deze echter fors toe (30-35 kn) en komt ons land onder de linkeruitgang van een jet te liggen en kan er ook convectie vanaf de grond gaan ontstaan. Dat lijkt gekoppeld aan het koufront of ontstaat er net vooruit in de warme lucht. Dan de mogelijkheid van opgelijnde multcels of een squall line.http://www.knmi.nl/waarschuwingen_en_verwachtingen/extra/guidance_modelbeoordeling.html