Zoals eerder hier vermeld is er de eerste uren na een instorting geen 'operationeel gat'. Dat ga ik niet herhalen.
Het strookt niet met de teksten van diverse brandweerbazen in de media. Zij vertellen dat er bij de gewone brandweer onvoldoende kennis en ervaring aanwezig is om te kunnen optreden bij o.a. gasexplosies en instortingen. De oplossing die men gepresenteerd heeft is de inzet van elite brandweerteams. Deze uitverkorenen beschikken over de kennis en ervaring om effectief te kunnen optreden bij instortingen echter kan het anderhalf uur duren voor ze ter plaatse zijn.
Als het anderhalf uur duurt voor competente brandweermensen ter plaatse zijn heb je een behoorlijk operationeel gat omdat je een operationeel gat niet kan dichten door te roepen dat de gewone brandweer er binnen 10 minuten was. De gewone brandweer is immers niet in staat om effectief operationeel te kunnen optreden bij deze elite-inzetten.
Ik gaf al eerder het verschil aan tussen basisarts en medisch specialist. In de kliniek hebben we ook afspraken bijv. met de anesthesiologen (medisch specialisten). Zij moeten zorgen dat ze bij spoedoperaties snel op de operatiekamer zijn omdat de operatie (operationele proces) anders niet kan aanvangen. Het komt niet voor dat de anesthesioloog zegt dat een basisarts direct naar de OK moet gaan en hij anderhalf uur later komt aankakken en zegt dat er geen operationeel gat was aangezien de basisarts binnen 3 minuten na verzoek van chirurg al in de OK was.
Een operationeel gat dicht je door Fire & Rescue te gaan splitsen. Op de beroepskazernes kazerneer je blusploegen en een technische hulpverleningsploeg. Je kan dan zorgen dat je hulpverleningsspecialisten binnen 15 minuten bij beknelde/bedolven slachtoffers in levensgevaar zijn. Het moet voor brandweer Nederland geen probleem zijn aangezien het ze wel lukt bij reanimaties.
De splitsing Fire & Rescue kan je zelfs doorvoeren bij de vrijwillige brandweer. Je moet dan vrijwilligers gaan werven voor de technische hulpverlening. Ik denk het zelfs mogelijk is dat er een groep burgers is die zich niet zal aanmelden bij de vrijwillige brandweer omdat ze geen zin hebben in brandje blussen en achter de automatische brandmeldingen aan te kleppen maar wel veel interesse hebben in bevrijden van slachtoffers uit autowrakken, bij instortingen, treinongevallen, etc (bijv. automonteurs, bouwkundigen, bouwvakkers, timmermannen, etc).
Je lost gelijkertijd je probleem op met je vrijwillige brandweermensen. Het is een probleem om deze mensen voldoende vakbekwaam te houden, op forum is te lezen dat ze gemiddeld 2 uur per week oefenen. Als je de splitsing Fire en Rescue doorvoert kunnen de vrijwillige brandweermannen veel meer schaarse oefentijd besteden aan brandbestrijding en de vrijwilligers technische hulpverlening kunnen de oefentijd uitsluitend besteden aan hulpverlening.