Joost,
Kan je in jou optiek een duidelijke omschrijven van een drenkeling geven, ik heb drenkelingen mee gemaakt die niet tegen de stroom in komen en vervolgens rustig bleven hoofd boven water en mee drijven, niets aan de hamd verder maar wel een drenkeling. Een omschrijving drekeling kan je zuurstof toe dienen is heel ruim.
9910001
Het geven van een algemene definitie voor een drenkeling is lastig, zowel in verschillende literatuur als in de praktijk zitten hier grote verschillen in. We hebben het hier echter over 'medische hulp' aan een drenkeling en dan is het niet lastig om te redeneren dat er sprake moet zijn geweest van submersie om te spreken van 'verdrinking'. De internationaal erkende definitie voor verdrinking is:
'Verdrinking is het proces waarbij ademhalingsstoornissen optreden door submersie/immersie van vloeistof'Bij iemand die vermoeid is door het zwemmen of niet meer tegen een stroming in kan komen en er vervolgens op tijd door collegae wordt uitgevist is hier geen sprake van. Deze persoon kan wel kortademig en vermoeid zijn, maar dat is in feite dezelfde situatie als na stuk hardlopen. (cave: onderliggende aandoeningen, focus op (S)AMPLE!)
Als iemand al langere tijd in problemen is kan er sprake zijn van onderkoeling en hydrostatisch drukverval (cave: kans op shock of circulatiestilstand, zeker bij verticaal uit het water halen)
Bij de eerste inademing van een forse hoeveelheid water kan bij een actieve drenkeling (conform terminologie van RN) een laryngospasme optreden. Dit sluit de luchtweg af en voorkomt aspiratie van water. Echter bij een langdurig zuurstoftekort -er is immers geen ademhaling mogelijk- zal dit spasme verdwijnen en vind er aspiratie plaats.
De ademhalingsproblemen bij verdrinking ontstaan doordat er aspiratie van vocht plaatsvind, de longen en luchtwegen vullen zich met vocht, wat vervolgens ervoor zorgt dat er geen adequate zuurstofuitwisseling meer plaatsvind in de longblaasjes. Tevens zorgt dit geaspireerde vocht voor beschadiging van de longblaasjes, waardoor er exsudaat vanuit het bloed naar de longen lekt. (Secondary Drowning of Adult Respiratory Distress Syndrome). Typisch hierbij is roze schuim in de mond en neus van de drenkeling. Dat zijn exact de gevallen waarbij wij met ons flesje zuurstof een verschil kunnen maken, in afwachting van gespecialiseerde hulp van de ambulanceverpleegkundigen en MMT-arts