Thuis via een internetverbinding camerabeelden uitkijken is een extreem groot risico wat je dan neemt. Hoe weet je wie achter het scherm zit? Zou zomaar een handlanger van een dealer kunnen zijn die checkt of er toevallig geen politie in de buurt is.
Elk computer-systeem dat is aangesloten op internet, kan in principe worden gehackt. Maar bewakingsbeelden op internet kunnen betrekkelijk veilig worden ontsloten met een uitgebreid wachtwoord. Daarvoor kan bijvoorbeeld Digi-D worden gebruikt, in combinatie met SMS-controle. Theoretisch zou je dat zelfs kunnen uitbreiden met biometrie, dongle of persoonlijke webcam-controle.
En voor zover ik weet zijn er geen grote tekorten bij cameratoezicht? Lijkt me beter om daar juist niet op te bezuinigen en het in de huidige situatie met enkele verbeteringen te behouden.
Betaald personeel dat bewakingsbeelden observeert, kan worden ingezet voor andere beveiligingstaken. Er zijn gigantische tekorten aan menskracht bij de Nederlandse politie.
Bovendien kan het aantal bewakingcamera's flink worden uitgebreid, als er veel meer politievrijwilligers worden ingezet, om de bewakingsbeelden daarvan te observeren. Bijvoorbeeld op verkeerskruispunten, schoolpleinen, industrieterreinen en treinstations. En in havens, horecagebieden, speeltuinen, winkelcentra, enz.
Ook kunnen er dan minder bewakingscamera's tegelijk per persoon worden bekeken, waardoor incidenten vaker en sneller worden gedetecteerd.
Daarbij kan tevens gebruik worden gemaakt van speciale observatie-software, die verdachte bewegingen op bewakingsbeelden automatisch detecteert.
Voor dit onbetaalde werk kunnen intelligente en bekwame mensen worden gekozen, bijvoorbeeld gepensioneerde managers, gepensioneerde politieagenten, ex-conducteurs, ex-beveiligers, ex-leraren, oud-militairen, enz. Die vrijwilligers moeten goed worden gescreend op antecedenten.
En ze moeten goed worden getraind voor deze specifieke taken. Hun training kan deels kostenbesparend worden gegeven met behulp van trainingsvideo's en digitale simulatie-games.