Tienduizenden aangiftes verdwijnen in de prullenbak
Eén op de vijf aangiftes bij de politie verdwijnt zonder nader onderzoek in de prullenbak, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. En dat terwijl de politie burgers oproept om zo veel mogelijk aangifte te doen.
Tienduizenden aangiftes worden door de politie zonder enig serieus onderzoek aan de kant geschoven. Dat gebeurt ook bij misdrijven die voor slachtoffers zeer ingrijpend zijn, of waar een dader in beeld is. RTL Nieuws onderzocht ruim 360.000 aangiftes die in bijna twee jaar tijd bij de politie binnenkwamen.
<knip>
Uit de cijfers blijkt dat vooral autodieven weinig hebben te vrezen van de recherche. Van de aangiftes van autodiefstal werd driekwart - dat zijn er 17.000 - vrijwel direct aan de kant geschoven.
Tja. Vertel mij maar waar de opsporingsindicatie zit in een aangifte met deze inhoud:
"Op dag datum tijdstip parkeerde ik mijn personenauto, merk type voorzien van kenteken op de voor het verkeer openbare weg de X straat. Toen ik op dag datum tijdstip weer terugkwam bij deze locatie zag ik dat mijn personenauto door onbekenden was weggenomen."
Je moet dan gewoon "geluk" hebben dat iemand een melding maakt van een verdacht geparkeerde auto, of je moet er door intensief surveilleren toevallig tegenaan rijden... Maar anders heb je vrij weinig mogelijkheden om de dader te vinden. Hetzelfde geld vaak toch ook (helaas) bij woninginbraken. En als "we, de burger" nu gaan vinden dat we meer moeten oplossen, dan moet er een aardige zak geld bij...
Tot slot, een opmerking dat de aangiftes in de prullenbak verdwijnen raakt kant nog wal. Aangiftes worden gearchiveerd, en zaken kunnen gewoon weer geopend worden. Bijvoorbeeld als het gestolen voertuig aangetroffen wordt, of als een inbrakenreeks opgelost wordt.