Onderbouw jouw uitspraken dan maar eens met rapporten en auteurs waaruit blijkt dat buitenland de brandweer, ambulance en politie beter op orde hebben met cijfers en waar ze multidisciplinair inzetbaae zijn.
Peter71 doet een stevige bewering dat er een rapport zou zijn van brandweer Nederland met conclusies dat het allemaal niet zo spannend is. Ik wil alleen graag weten welk rapport dat is.
Er bestaan geen wetenschappelijke studies waarmee je kan aantonen dat de werkwijze van ambulancediensten in buitenland zorgen voor een hogere overleving. Je zou dan een onderzoek moeten uitvoeren waarbij je een HART-team van je ambulancedienst inzet in de hot zone maar ze de opdracht geeft om 1 patient wel te behandelen en een andere patient met hetzelfde levensbedreigende letsel over te laten aan de zorg van een brandweerman in chemiepak.
Je zal het dus moeten doen met gezond verstand gebruiken. Als jij als brandweerman denkt dat je een slachtoffer op hoogte met een traumatische amputatie van het onderbeen het leven kan redden (tourniquet, infuus, pijnbestrijding, bloedtransfusie) hoor ik het graag. Mijn gezonde verstand zegt dat het HART-team in UK 4 uur lang een geweldig staaltje werk heeft geleverd bij het eerder aangehaalde achtbaanongeval. In Nederland had je na 4 uur een lijk kunnen bevrijden.
Een ambulanceverpleegkundige heeft hier helder omschreven hoe de decontaminatieprocedure in Nederland gaat. Als een gevaarlijke stof zorgt dat de keel dicht slaat bij inademing en deze mensen eerst gedecontamineerd dienen te worden kan geen enkele brandweerman iets doen. Ambulanceverpleegkundigen in de hot zone kunnen afhankelijk van de stof medicatie toedienen of de ademweg veilig stellen desnoods door een gaatje/snede in de luchtpijp te maken.
In een ander topic over bloedingen kan je precies lezen hoe snel iemand dood kan bloeden, bij terreuraanslagen of spree-shooting kan je alleen maar levens redden als ambulanceverpleegkundigen direct de warm zone kunnen betreden om levensbedreigende bloedingen direct onder controle te krijgen, ademwegen veilig te stellen en spanningspneumothorax op te heffen. Een aantal van deze levensbedreigende situaties kunnen niet door politiemensen worden opgelost, alleen de Nederlandse ambulanceverpleegkundigen en MMT's zijn bevoegd en bekwaam. Een cruciale voorwaarde is wel dat je ze direct de kans moet bieden levens veilig te stellen en niet eerst een kwartier om de hoek moet laten wachten.