Wat een flauwekul. Van mij mag iedereen in de zorg direct de pot op als je gaat janken dat de patienten ouder worden, zieker worden of minder zelfredzaam. Stop als land nog meer demente en/of terminale oudjes in hun eigen bed thuis omdat ze "te goed" zijn voor verpleegtehuis en je weet zeker dat de druk op ambulancediensten nog groter gaat worden. In 2016 zijn veel mensen nog thuis die in verleden al een tijdje in een verzorgings-/verpleegtehuis hadden gezeten.
sorry hoor, maar als we het toch over flauwekul hebben, dan wil ik jouw reactie er zeker bij plaatsen.
Wie `jankt` er dat patiënten ouder worden, zieker of minder zelfredzaam?
IK lees het ieg nergens. Ik lees dat vanuit de praktijk bekeken wordt welke mogelijke oorzaken er zijn, waardoor de normen minder goed worden behaald.
Een van de redenen is een grotere zorgvraag (bijv. door het ouder worden van de maatschappij, is een logisch gevolg dat er een grotere zorgvraag komt). Ik ben het met je eens dat veel mensen in een verpleeg- of verzorgingshuis zouden moeten zitten, maar aangezien het land (politiek) dit bepaalt, is het moeilijk om dit vanuit de werkvloer te veranderen en of beïnvloeden
Je hoeft als verpleegkundige niet de moeite te nemen om op internet een blogje te gaan kladderen om je werkgever of een zorgverzekeraar (die uiteindelijk gaat over o.a. het aantal ambulances in een regio) te verdedigen.
Wederom vraag ik me zelf af of wij hetzelfde artikel hebben gelezen?
Ik heb het nu een aantal keer terug gelezen en ik lees toch echt iets anders:
Indien een rapid responder (geen vervoerscapaciteit voor patiënten) als eerste gestuurd wordt naar een melding die vervoer vereist maakt niet uit, de melder heeft binnen de gestelde norm zorg, dat deze zorg niet op maat is maakt voor de NZa blijkbaar niet uit.
En wat als de ambulance moet stoppen voor een trein of een openstaande brug?
Wat meten we nu echt daadwerkelijk en hoe objectief en generaliserend is deze meting voor het hele land?
Ik hoop dat de NZa, de zorgverzekeraars en de minister nadenken over welke consequenties ze verbinden aan kwaliteitseisen die niks met kwaliteit te maken hebben.
Zoals ik het lees zijn het toch kritische noten aan zowel de NZa, de politiek en zorgverzekeraars
Ik heb respect voor ambulancepersoneel als ze het beste willen voor de burger/patient. Ik heb geen respect voor ambulancepersoneel die hopen op een mooi plekje als ondersteuner-MMA of teamleider door blogjes te schrijven om dingen die fout zijn goed te gaan praten.
daar heb ik zeker respect voor, maar waaruit maak je op de schrijver van het blog een mooi plekje als ondersteuner MMA of teamleider ambieert?
Of is het meer een manier om de schrijver van het blog op een populistische manier onderuit te halen cq stemmingmakerij (als onderdeel van een drogredenen van het `winnen` van een discussie)?
Je kan lang en breed de discussie voeren. De 15 minuten norm is al een uiterst discutabele norm. In de rest van de wereld moet de ambulance veel sneller ter plaatse zijn. De 15 minuten norm in Nederland is een wettelijke norm. Als iets een wettelijk eis is is het logisch dat er ook sprake dient te zijn van toezicht en eventuele sancties als men de norm niet kan halen.
Dat die discutabel is, zullen de meeste ambulancemedewerkers wel mee eens zijn. Ik in ieder geval wel.
Niemand (ook de schrijver) spreekt dit toch tegen? Dat er toezicht moet zijn en of dat er sancties zouden moeten zijn
Blogjes schrijven over deze wettelijke norm niet halen door ambulancepersoneel is infantiel. Goed ambulancepersoneel zegt dat er iets moet intern moet veranderen waardoor ze in de toekomst wel de norm halen omdat ze op tijd bij de patient willen zijn.
Nee het IS niet infantiel, jij VINDT het infantiel. En dat mag je vinden, ik heb een andere mening.
Goed ambulancepersoneel zegt......
Ook een hele mooie, want door op deze manier (de zin vlak na het infantiel stellen van de schrijver plaatsen) lijkt het erop dat je suggereert dat hij intern niet zegt dat er iets moet veranderen en hierdoor kan de suggestie worden gewekt dat hij geen goede ambulancebroeder zou zijn, waardoor de lezer zij hele bericht in twijfel zou kunnen trekken (wederom een van de drogredenen van een discussie)
en mocht dit niet zo bedoeld zijn, dan is het in ieder geval iets hoe ik het geinterpreteerd heb
Als een arts of verpleegkundige weet dat je niet optimaal kan presteren door bezuinigingen of flauwekul van zorgverzekeraars, bestuurders of managers houd je je mond als je bang bent voor je eigen positie. Ik heb respect voor alle artsen en verpleegkundigen die deze afweging maken omdat je in de Nederlandse zorg goed op je woorden moeten letten. Je kan namelijk beter een confrontatie hebben met 10 woonwagenbewoners dan met een paar bestuurders/managers. In Nederland is het namelijk normaal dat we regelmatig lezen over de angstcultuur of de zwijgcultuur in de zorg maar er is geen hond die er eens iets aan doet.
Ik ben het met je eens dat de angst en zwijgcultuur niet klopt en regelmatig ben ik of door een groep uitgekotst of hoefde ik als uitzendkracht niet meer terug te komen en of geen contract krijgen, omdat ik niet akkoord ging met de manier waarop de zorg ging en ook niet mijn mond hierover stil hield.
Maar denk jij dat er dan iets gaat veranderen. De dynamiek van een groep is heel simpel. De veiligheid wordt gecreerd door het groepsgevoel. Het groepsgevoel wordt weer gecreerd door een gezamelijke element.
(mooie voorbeelden zijn de proeven met een willekeurige groep die blauwe en rode hesjes kregen, waarbij de rode hesjes de cipiers waren en de blauwe de gevangenen. En in mum van tijd gingen zowel de `cipiers` als de `gevangenen` volledig op in de hen rol, wat uiteindelijk resulteerde in het vroegtijdig stoppen het experiment omdat het te gewelddadig werd)
Maar om in een groep te kunnen passen, zul je je moeten conformeren aan de regels van de groep. moment dat jij in de groep onrust gaat veroorzaken, dan wordt je door de groep eruit gewerkt. Want de (schijn) veiligheid van het geheel (de groep) wordt in gevaar gebracht
Of het niet klopt (of dat jij als lid van de groep niet vindt kloppen) wat de groep doet, dat is vaak inherent aan de angst om de veiligheid van de groep te verlaten. Dus laat ik maar mee roken, anders sta ik alleen
In mijn ogen zijn dit elementaire evolutionaire principes, denk namelijk dat we op de savanne (als holbewoner) niet zouden overleven als we alleen zouden zijn. We konden overleven door in groepsverband te leven. Maar dat houdt wel in dat je moet conformeren aan de groep, anders wordt je eruit gezet
en er zijn maar weinig mensen sterk genoeg (en of bereid om de consequenties te dragen) om zich niet perse te conformeren aan de groep
Wwees eens eerlijk wat heb jij eraan gedaan toen je in Nederland werkt als co-assistent, arts-assistent en specialist in opleiding. Toen je dus een kwetsbaardere positie had. En de `oudere` cultuur op de chirurgische werkvloer zal wel ook niet makkelijk zijn geweest als vrouw lijkt mij, aangezien deze cultuur in het verleden toch vooral door mannen werd bepaald
ben je toen ook zo overal tegenin gegaan, zoals je anderen nu `verwijt`?
Persoonlijk heb ik het idee dat als jij als vrouw (met dus een kwetsbaardere positie in een door mannen gedomineerde macho-cultuur) nooit zo ver zou zijn gekomen (als nu), als je je niet zou hebben geconformeerd aan de `standaard`van toen. En kan me ook niet voorstellen dat je het overal mee eens was.
maar misschien heb ik het helemaal mis en dat hoor ik dan graag
Als een verpleegkundige zich stoort aan het niet halen van de 15 minuten norm en de moeite wil nemen een stukje te kladderen haal je uit naar je MMA. De MMA is namelijke de medisch eindverantwoordelijke voor de ambulancezorg in de regio.
De MMA is medisch eindverantwoordelijk, dat klopt. Maar zo lang de medische onderbouwing van de 15 minuten norm er niet is, welk medisch inhoudelijk argument zou de MMA dan moeten hebben om de gestelde norm ter discussie te stellen?
Het is natuurlijk ook sneu om de schuld van wanprestaties even neer te kwakken bij de huisartsen en burgers die meer zorg vragen. De Nederlandse burger is geen patient maar een consument. Zij kopen de zorg voor achterlijk veel geld per maand. Het is niet onterecht als de betalende consument ook waar voor zijn geld wil hebben
Waarom is het sneu?
Laten we niet praten over schuld, maar over een reden. Een van de logische redenen is, dat bij een minder effectieve triage van de huisartsenposten (bijv) er meer ritten komen voor de ambulance. Nou laat ik het andersom stellen, het zou goed kunnen zijn dat er bij een `betere` triage (wil niet suggereren dat het nu niet goed is) er minder ritten zijn voor de ambulance en dit zou een daardoor een positief effect hebben op de paraatheid
(is triage ook niet bedoeld om onderscheid te maken tussen de prioriteit en de daarbij behorende hulp- zorgvraag?)
Een van de andere redenen zijn hulpvragen van de burgers, die (mogelijk) eerder bellen naar de meldkamer of meer misbruik maken van de mogelijkheid van de ambulance.
Persoonlijk ken ik ook de ervaringen dat mensen weten wat ze moeten zeggen om toch een ambulance voor de deur te krijgen, andersom ben ik ook bij mensen geweest waarvan de man des huizes op sterven na dood was, maar hoe schuldig de vrouw des huizes zich voelde ons erbij te roepen in de nacht
dus natuurlijk is het een onderdeel van het gehele proces
Het is flauwekul te beweren dat deze Paul zijn nek wel uitgestoken heeft omdat hij uitzendkracht is. Hij heeft zijn nek helemaal niet uitgestoken want wat hij heeft geschreven vanuit het belang van de patient? Het is niet in belang van een patient als je schrijft dat het onzinnig is als er mensen moeilijk doen over ambulances die de norm van VIJFTIEN minuten niet kunnen halen. Een uitzendbroeder is kwetsbaarder dan de broeder in vaste dienst. Als de opperhoofd-clown op ambulancekantoor problemen heeft met de woorden van een uitzendkracht huren ze hem nooit meer in. In de Nederlandse zorg is het niet raar als ziekenhuizen of RAV-en elkaar even opbellen om af te spreken dat ze iemand niet meer inhuren of in dienst nemen, zo werkt dat namelijk (de westerse normen en waarden, vrijheid, democratie, rechtsttaat enz enz).
Nee JIJ vindt het flauwekul Ik vind het wel dat hij zijn nek uitgestoken heeft. Ik lees niet dat hij het onzinnig is dat er mensen moeilijk doen over dat de norm niet gehaald kan worden. Hij stelt kritische vragen wat de mogelijke redenen kunnen zijn waarom deze norm niet gehaald kan worden en geeft kritische noten bij het koppelen van kwaliteit aan de norm (zo lees ik het tenminste)
Je stelt enerzijds dat hij zijn nek niet uitsteekt, maar vervolgens schrijf je dit:
In de Nederlandse zorg is het niet raar als ziekenhuizen of RAV-en elkaar even opbellen om af te spreken dat ze iemand niet meer inhuren of in dienst nemen, zo werkt dat namelijk (de westerse normen en waarden, vrijheid, democratie, rechtsttaat enz enz)
dat is dan toch het risico voor hem, dus dan steekt hij toch zijn nek uit. Of lees ik het zo anders?
Ik werk in een land met een 8-minutennorm voor ambulance bij spoed. Ik streef samen met al mijn mensen om nog sneller ter plaatse te zijn. Ik heb alleen maar ambulancemedewerkers die serieus denken dat het voor de patient/burger beter is als we nog sneller ter plaatse zijn. Het is een schril contrast met de Nederlandse equivalenten die de 15 minuten niet altijd kunnen halen maar het schijnbaaar ook niet willen.
Ik ben blij dat je in zo`n land woont en denk dat de meeste ambulancemensen graag zouden ruilen (in ieder geval met de mogelijkheden en het beleid), ik in ieder geval wel
Maar hoe durf je te beweren dat Nederlandse ambulancemedewerkers het schijnbaar ook niet willen, dat vind ik echt een totaal ongepaste en ongefundeerde uitspraak
Het zou van karakter tonen als jij hier weer terug komt wonen en of werken en als jij de zaken gaat (proberen) te veranderen, aangezien je zo duidelijk weet wat er allemaal niet klopt in ons land
dus ik zou zeggen wees welkom
Wat doe jij bijvoorbeeld om zaken in Nederland te veranderen, buiten het schrijven op het internet?