T.a.v. meldkamertriage: Hollands Midden gebruikt Pro QandA én DIA en Haaglanden gebruikt NTS en geen DIA.
Centralisten van HM nemen regelmatig meldingen aan wanneer de HGL centralisten in gesprek zijn en daardoor hebben de AMBU bemanningen te maken met 2 verschillende triagesystemen en wel/geen DIA.
Dit om een beetje achtergrond info te geven.
Dit bovenstaande is in de voorgaande jaren voor een bepaalde periode zo geweest. Sinds een aantal maanden werkt ook de MKA Haaglanden met DIA. Dit was eerst ook alleen voor gemeentes om Den Haag maar sinds enkele maanden word dit ook ingezet in Den Haag zelf.
Ondanks dat dit door de RAV is ingevoerd om ''sneller'' bij de patient aanwezig te zijn werkt het alleen maar averechts. Zeker in Den Haag zelf is de drempel om 112 te bellen bijna geheel vervaagd waardoor er veel DIA ritten weer worden geannuleerd of worden doorverwezen naar de huisarts.
De RAV heeft zich echter onvoldoende gerealiseerd dat wanneer een ambulance aan een DIA rit gekoppeld is deze tot hij word geannuleerd op dat moment niet meer inzetbaar is voor ''echte'' A1 ritten.
Plus bij een DIA rit moet er ook vast in de richting van het opgegeven adres gereden worden (weliswaar A2) waardoor het in de praktijk meer dan eens gebeurt dat een ambulance vanuit het centrum van Den Haag naar Kijkduin word gestuurd voor een DIA. Vervolgens word dit na 5 minuten weer geannuleerd en daarna word deze weer vrije inzetbare ambulance meteen weer aan een A1 rit gekoppeld in Leidschendam.
Uiteindelijk doet deze ambulance er dus 5 minuten langer over om daar ter plaatse te komen omdat er zinloos 5 minuten naar een DIA is gereden omdat iemand meende 112 te moeten bellen omdat deze s'middags op een kwal is gaan staan en zijn voet nog steeds zo'n pijn doet.
Een andere trend met de DIA is dat er door de meldkamer regelmatig word gezegd, rij toch maar even door naar het opgegeven adres. Ik denk dat het niet veel is maar jullie zijn nou toch al onderweg......
Dagelijkse perikelen waar ambulancemedewerkers tegenaan lopen en zich gehinderd voelen:
- Overtriage door triagesystemen NTS en ProQ&A. (bijna alles word A1).
- De HAP posten die capaciteitsproblemen hebben qua visteauto's en hierdoor maar ambulances gaan sturen. (patient belt voor een huisarts en krijgt opeens een ambulance).
- Huisartsen die ambulances aanvragen bij een vervoersprobleem. (ABCD stabiele en mobiele patienten maar geen geld voor een taxi).
- Steeds verder moeten rijden naar een SEH omdat er steeds meer gesloten worden, hierdoor langere tijd niet inzetbaar voor een volgende patiënt.
- Flinke toename van het besteld interklinisch vervoer tbv de zorgverzekeraars. Mensen die het halve land door vervoerd moeten worden naar een ander ziekenhuis omdat zij vanwege een budgetpolis van de zorgverzekeraar in de omliggende 10 ziekenhuizen niet terecht mogen omdat daar geen contract mee is afgesloten.
- Niet inzetbaar zijn vanwege DIA ritten (die later weer geannuleerd worden).
Zo zou ik nog wel even door kunnen gaan.
En de RAV's, de zorgverzekeraars en de overheid maar verbaasd blijven doen waarom die 15 minuten norm toch niet gehaald word...... zucht
Zijn er nog vacatures in Quatar Oma??