Studie van Erasumus MC: 33% Nederlanders krijgt Diabetes II

Auteur Topic: Studie van Erasumus MC: 33% Nederlanders krijgt Diabetes II  (gelezen 2787 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Gepost op: 11 november 2015, 10:41:18
Een op de drie Nederlanders krijgt diabetes
Onderzoek van het Erasmus MC wijst uit dat een op de drie Nederlanders ouderdomssuikerziekte krijgt. De helft van de Nederlanders bereikt een voorstadium van de aandoening.

Risico
Diabetes is de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland. Diabetes type 2 openbaart zich meestal pas later in het leven en wordt ook wel ouderdomssuikerziekte genoemd. De ziekte en het voorstadium ervan geven een sterk verhoogd risico op hart- en vaatziekten, blindheid, nierziekten en dementie.  

80-jarigen
Wetenschappers van het Erasmus MC berekenden voor het eerst in Europa het levenslange risico op diabetes. Promovendus Symen Ligthart van de afdeling Epidemiologie: "Uit onze studie blijkt dat een op de drie Nederlanders diabetes krijgt. Naarmate de leeftijd stijgt, daalt dit risico. Bij 80-jarigen die nog geen diabetes hebben, is de kans op diabetes nog een op tien."

Gevaar
Ligthart: "Daarnaast maakt de helft van de Nederlanders kans om een voorstadium van suikerziekte te krijgen. Met name mensen met obesitas en overgewicht hebben een hoger risico op diabetes, maar ook mensen met een gezond gewicht lopen gevaar."

Tijdschrift
De bevindingen zijn gebaseerd op het bevolkingsonderzoek ERGO. De wetenschappers analyseerden voor deze studie de gegevens van meer dan 10.000 deelnemers over een periode van 14 jaar. De publicatie staat online in wetenschappelijk tijdschrift Lancet Diabetes & Endocrinology.




oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #1 Gepost op: 11 november 2015, 11:16:23
Citaat van: RAdeR link=msg=1383530 date=1447234878


Het is een apart topic waard omdat we hier op forum vaak discussie voeren over AED-inzet of nadenken hoe we de beste prehospitale zorg kunnen bieden aan bijvoorbeeld mensen met een beroerte of STEMI.

We moeten veel vaker gaan doen aan lange termijn denken i.p.v. op korte termijn bedenken hoe we deze patienten een hogere kans op overleven geven. We weten zelfs als we dit beleid willen blijven volhouden we er als Nederland door failliet gaan.

Prehospitaal heeft Qatar enorme problemen door welvaartsziekten, morbide obesitas vormt inmiddels een enorm probleem waardoor het vaak onmogelijk is iemand na een ongeval goede prehospitale zorg te bieden. De universiteit heeft de rekenmachine erbij gepakt, zij kwamen tot de conclusie dat het steenrijke land in 2040 hierdoor in financiele problemen komt als ze het tij nu niet keren.

Een ander probleem waar hulpverleningsdiensten ook over na moeten denken is de klimaatverandering. Afgelopen week was er in Doha een groot congres over rampenbestrijding. Alle rampenbestrijdingsorganisaties in de Golfstaten gaan een nieuwe divisie oprichten die zich bezig gaat houden met klimaatverandering. Het is een probleem dat we niet kunnen oplossen met ambulance-, politie-, en brandweerinzet. Dit jaar hebben we in Qatar ruim anderhalve maand te maken gehad met een enorme hoeveelheid dode vissen die aanspoelden op het strand. Onderzoekers gaven aan dat de hogere zeewatertemperatuur (34 graden C op 14 meter diepte) de oorzaak is, voorts hebben we twee ongebruikelijke cyclonen gezien (Arabische zee).

Ik denk dat zowel de ongezonde leefstijl als klimaatverandering twee factoren zijn die veel belangrijker dienen te worden, ook op dit forum omdat we eigenlijk wel kunnen stoppen met verbeteren van de hulpverlening als we geen antwoord willen vinden op het gezondheidsprobleem en de klimaatverandering.

AHA congres (deze week): Obese kids as young as 8 can show signs of heart disease http://www.cbsnews.com/news/obese-kids-signs-of-heart-disease-young-age/

Citaat van: 024 link=msg=1149292 date=1365594519

Jongere generaties doen het qua gezondheid alsmaar slechter dan hun voorgangers. Bij de meeste jongere 10-jaars generatie komt méér overgewicht, obesitas, diabetes en hoge bloeddruk voor dan bij voorgaande generaties. Daardoor zal met name het aantal mensen met obesitas onder volwassenen steeds hoger worden. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM (Doetinchem Cohort Studie), in samenwerking met het UMC Utrecht.

In deze grote cohort-studie is gekeken naar de prevalentie van metabole risicofactoren onder volwassenen van verschillende ’10-jaars generaties’. In deze studie zijn vier ’10-jaars generaties’ 16 jaar lang gevolgd. Ze waren 20-29 (twintigers), 30-39 (dertiger), 40-49 (veertigers) en 50-59 jaar (vijftigers) oud bij aanvang van de studie in 1987-1991. Het doel was om vast te stellen of een generatie, op dezelfde leeftijd, een ander risicoprofiel had vergeleken met een generatie die 10 jaar eerder was geboren (een generatieverschil). De European Journal of Preventive Cardiology publiceert vandaag over dit onderzoek.

De toename van overgewicht en obesitas in iedere jongere generatie, leidt tot een grotere levenslange blootstelling aan overgewicht. Dit brengt een groter risico op met name diabetes met zich mee. Het onderstreept het belang in te zetten op het voorkomen van overgewicht, door voldoende bewegen en een gezonde voeding, op jonge leeftijd.

http://www.rivm.nl/Bibliotheek/Algemeen_Actueel/Nieuwsberichten/2013/Volwassen_generaties_van_nu_zijn_minder_gezond_dan_voorgangers

Citaat van: Joffry Ambu-Vpk link=msg=1369639 date=1440951666
Preventie daar wordt al jaren het meeste op bezuinigd met name omdat het voor de dasmes en herene managers niet inzichtelijk is wat er wordt voorkomen aan ellende, dus schrappen ze het maar als onduidelijke kostenpost..

tel uit je winst/verlies...  :o +  :-\ =  :'(

Citaat van: Oma link=msg=1369079 date=1440676032
Wat Nederland nog te wachten staat als we het tij niet keren;

Een land waar 40% van de populatie obesistas heeft, 20% ook diabeet is en 40% pre-diabeet. 75% van diabeten onder 45 jaar. Maagverkleiningsoperaties vanaf 12 jaar. Gemiddelde leeftijd mensen met beroerte: 44 jaar.

Oorzaak: Fast food en te weinig lichaamsbeweging.

Een reportage van BBC-Arabic (27 minuten - Engels gesproken/Engelstalige ondertiteling)

! No longer available


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #2 Gepost op: 11 november 2015, 11:35:45
'Diabetes steeds vaker bij jongere mensen'

Citaat
Diabetes komt steeds vaker voor bij relatief jongere mensen. De aanleiding is dan vaak overgewicht dat wordt veroorzaakt door te weinig bewegen. "Voorheen zagen we diabetes vooral bij ouderen, maar tegenwoordig zien we een grote toename bij mensen jonger dan 45 jaar die overgewicht hebben", zegt huisarts Filian Looman in het NOS Radio 1 Journaal.

http://nos.nl/artikel/2068376-diabetes-steeds-vaker-bij-jongere-mensen.html


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #3 Gepost op: 11 november 2015, 13:16:32
Citaat van: Oma link=msg=1369079 date=1440676032
Wat Nederland nog te wachten staat als we het tij niet keren;

Een land waar 40% van de populatie obesistas heeft, 20% ook diabeet is en 40% pre-diabeet. 75% van diabeten onder 45 jaar. Maagverkleiningsoperaties vanaf 12 jaar. Gemiddelde leeftijd mensen met beroerte: 44 jaar.

Voordeel is dat je als ziekenhuis een video kan maken met een aantal mensen die beroerte zonder ernstige gevolgen overleefden. Iedere ambulanceverpleegkundige beseft na 3 sec bekijken van onderstaande video wat er door ambulancemensen heen gaat als je de eerste dame in je ambulance hebt liggen tijdens de spoedrit naar het ziekenhuis.

https://www.youtube.com/watch?v=F_35_QPj628


Vigilant

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 830
Reactie #4 Gepost op: 13 november 2015, 21:21:50
Een dergelijke prevalentie is natuurlijk wel goed voor onderzoek en behandeling.  e050 ;)


spades

  • Verpleegkundige
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 157
Reactie #5 Gepost op: 17 november 2015, 14:53:10
Citaat van: Crepusculum link=msg=1384355 date=1447446110
Een dergelijke prevalentie is natuurlijk wel goed voor onderzoek en behandeling.  e050 ;)
;D

Jij bekijkt het van de positieve kant. De diabetesverpleegkundige zal voorlopig niet zonder werk zitten.
Ik vind het schrikbarende cijfers. Hoe we het tij gaan keren is een interessante vraag.

Misschien zijn we al een beetje op de goede weg.
Citaat
Doel
Bepalen van trends in de prevalentie van matig en ernstig ondergewicht, overgewicht en obesitas bij Amsterdamse kinderen in de periode 2009-2013 en het berekenen van prognoses voor 2020.

Opzet
Historisch cohortonderzoek.

Methode
We analyseerden 158.730 lengte- en gewichtmetingen van 112.405 Amsterdamse kinderen. Matig ondergewicht, ernstig ondergewicht, overgewicht en obesitas bepaalden we op basis van internationale BMI-afkapwaarden. We analyseerden met ‘generalized estimating equations’ (GEE) de trends voor 2 leeftijdsgroepen, namelijk voorschoolse kinderen (2 of 3 jaar) en schoolgaande kinderen (5, 10 of 14 jaar). De prognoses voor 2020 bepaalden we met de ‘self-projecting’-methode, waarbij we de trend uit het verleden doortrokken naar de toekomst.

Resultaten
De prevalentie van matig ondergewicht steeg significant in beide leeftijdsgroepen. De prevalentie van ernstig ondergewicht veranderde niet. De prevalenties van overgewicht en obesitas namen significant af in beide leeftijdsgroepen. Deze trends waren vooral waarneembaar bij kinderen van Nederlandse afkomst. Bij de andere etnische herkomstgroepen waren ook dalingen te zien, maar niet consequent bij alle leeftijdsgroepen en niet voor zowel overgewicht als obesitas. Volgens de prognose voor 2020 zal de prevalentie van overgewicht en obesitas verder dalen en zal de prevalentie van ondergewicht stijgen.

Conclusie
Bij Amsterdamse kinderen dalen de prevalenties van overgewicht en obesitas, ook bij kinderen van Turkse of Marokkaanse afkomst. Toch zijn deze prevalenties nog steeds hoog, waardoor investeren in preventie noodzakelijk blijft. Daarnaast lijkt de prevalentie van matig ondergewicht toe te nemen. Daarom is het belangrijk om kinderen in alle BMI-klassen te blijven controleren.
Uit NTVG: 17-9-15 https://www.ntvg.nl/artikelen/onder-en-overgewicht-bij-amsterdamse-kinderen
Tuurlijk, het gaat in deze kwestie natuurlijk alleen om kinderen in Amsterdam. Wat het wel laat zien is dat obesitas etc langzaamaan af lijken te nemen in Amsterdam. Dit komt redelijk overeen met de landelijke cijfers van het CBS welke ook een afname van overgewicht laten zien bij kinderen tussen de 4 en 12 jaar.
http://statline.cbs.nl/Statweb/publication/?DM=SLNL&PA=81565ned&D1=0-4&D2=0&D3=a&D4=0&D5=0,10,20,30-33&VW=T

De cijfers van het CBS laten ook zien dat de Nederlanders boven de 20 gemeten vanaf 1981 eigenlijk zwaarder worden. Het is interessant om te onderzoeken waar dit vandaan komt denk ik om vervolgens dit probleem aan te pakken. Als dit doorzet denk ik dat er straks bergingsvoertuigen rijden voor patiënten en dat ambulance personeel met moet gaan exoskeletten lopen om patiënten te kunnen tillen.. Ik denk niet dat dit de bedoeling kan zijn.

Citaat
Een ander probleem waar hulpverleningsdiensten ook over na moeten denken is de klimaatverandering
Zeker, Schiphol alleen al ligt 4 meter onder zeeniveau. Ik vraag me af in hoeverre we daadwerkelijk goed zijn uitgerust voor een overstroming van bijvoorbeeld Amsterdam. De overstroming bij de VU laat al zien dat het logistiek een uitdaging is om ook dan in andere regio's de ambulance dekking naar behoren te houden.


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #6 Gepost op: 8 december 2015, 12:11:52
The QDiabetes®(Amputation and blindness)-2015 Web Calculator. You can use this calculator to work out your risk of developing Amputation and blindness by answering some simple questions.

The scientific paper which describes the development and validation of QDiabetes®(Amputation and blindness)-2015 is published in the British Medical Journal.
Hippisley-Cox J, Coupland C Development and validation of risk prediction equations to estimate future risk of blindness and lower limb amputation in patients with diabetes: cohort study. BMJ 2015; 351 doi: http://www.bmj.com/content/351/bmj.h5441

The accompanying editorial is here:
Majeed A, Molokhia M. Identifying people with diabetes at high risk of blindness or amputation. BMJ 2015; 351 doi: http://dx.doi.org/10.1136/bmj.h5643