Zolang we in Nederland nog uitgaan van statisch risico-basis denken ipv realistisch dreigings-basis denken... ^^^
Iedere OVD in Nederland heeft op dag 1 van zijn/haar opleiding de absolute prio meegekregen; "Het redden van levens." De tijden veranderen en de dreiging van een grote aanslag is absoluut reëel. Ik vind het onverkoopbaar dat er nog steeds gezegd word dat "Wij er niet van zijn".
Misschien is het in Nederland nuttig om bij het begin te beginnen. In de meeste landen is de politie de baas op straat. In een aantal landen, bijv. Nederland en Belgie, is de brandweer de baas op straat bij grootschalige ongevallen of rampen. Het terreurscenario komt wel voor in de beleidsstukken (vier regels: onrealistisch scenario, bla bla, komt verder niet aan orde in dit document, bla bla).
De opperhoofden van brandweer stellen een grote terreuraanslag gelijk aan een 'overstroming of windhoos met daders'. Ik mag hopen dat opperhoofden van politie en DSI er anders over denken.
De opperhoofden van ambulancediensten stellen een grote terreuraanslag gelijk aan een grootschalig ongeval. Wij hebben twee grote inzetplannen 'mass casualty incident' (grootschalige ongevallen en rampen) en mass casualty attack (terreuraanslagen). Beide inzetten hebben bitter weinig overeenkomsten, zelfs de wijze van medisch handelen (incl triage) is verschillend.