Voor de bewaking (waar we het hier over hebben) begin je de zogenaamde complexbeveiliger. Dit zijn de bekende bewakers die in en rondom de gevangenis/ huis van bewaring rond lopen. Hier heb je weer diverse expertises in afhankelijk van op welke afdeling men werkt. Zo heb je voor de jeugd en TBS instellingen weer andere vaardigheden nodig dan op de gewone afdeling. Deze personen zijn ook niet bewapend. Je heb hier wel een aantal mensen die wat extra opleidingen hebben gevolgd die lijken op het ME werk. Deze worden dan ingezet bij grote onregelmatigheden binnen een instelling.
Bijna goed. Je hebt de complexbeveiligers die de beveiliging doen in en rondom de inrichting, doch echter niet op de leefafdelingen. Daarvoor zijn de PIW-ers (Penitentiair Inrichtings Werkers), groepsleiders, ZBIW-ers et cetera.
De mensen die die speciale opleiding hebben gevold die volgens jou op het ME werk lijkt, is het IBT (Intern Bijstands Team). Die hebben deze opleiding gevolgd in Ossendrecht.
Pas na een aantal jaar ervaring kan je doorstromen richting de DV&O.
Fout, je kan gewoon solliciteren bij DV&O. Daarvoor hoef je niet werkzaam zijn geweest in een inrichting
Hier zijn de bekendste mensen van die onder de afdeling vervoer vallen en in de grijze/witte busjes rijden. Hun hoofdtaak is er voor de zorgen dat de personen die onder de zorg van de DJI vallen op een veilige wijze van de instelling naar een andere locatie vervoerd worden (dit kan zijn: rechtbank, ziekenhuis, huisadres etc). Deze zijn volledig bewapend en zijn ook in uniform. Alleen voor het huisbezoek zijn deze mensen in burger maar nog wel volledig bewapend. Tevens hebben deze heren en dames enige tijd geleden wat neventaken gekregen waardoor zijn de politie kunnen ondersteunen (denk aan de grote cellenbus bij grootschalige evenementen, het uitvoeren van vonnissen etc).
DV&O bestaat uit een aantal onderdelen. Er zijn daar groepen die ingezet kunnen worden in inrichtingen als bijv. complexbeveiligers. Ook zijn er transportgeleiders. Transportgeleiders regulier (ook bewapend) vervoeren de minder risicovolle ritjes. Dan heb je EBV (Extra Beveiligd Vervoer) en het BOT (Bijzonder Ondersteunings Team). Over het LBB (Landelijk Bijzonder Bijstands Team) durf ik niet met 100 % zekerheid te zeggen dat zij ook transporten doen (kans is groot dat de LBBérs ook van EBV zijn), maar in ieder geval treden zij o.a. op in inrichtingen waar het lokale IBT het niet aan kan. Of als er wapens in de inrichting zouden zijn. Ook doen zij inderdaad ziekenhuisbewaking (bewapend). Een 'gewone' PIW-er en/of complexbeveiliger kan, de eerste 12 uur ook ingezet worden voor ziekenhuisbewaking. Na die 12 uur wordt het overgenomen door het LBB.
Tevens doet DV&O steeds meer taken er bij, zoals grensbewaking in het buitenland (Griekenland) ivm de vluchtelingenstroom. En ook de toegansbeveiliging voor het Europarlement.
Verder wil ik aan Expert vragen of de protocollen dat het ziekenhuis hanteert, wel hetzelfde zijn als de protocollen die DV&O hanteert.
Er is een Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen die in samenwerkingsverband met o.a. DJI en een aantal andere ziekenhuizen een protocol hierover heeft opgezet om zo een universele werkwijze te scheppen.
http://www.veiligezorg.nl/fileadmin/veiligezorg/data/Veilige_Zorg/Fase_3/protocol_424.pdfHierin staat het volgende:
De justitieel ingeslotene wordt opgenomen op een 1- of 2-persoonskamer. In het tweede geval
dient het tweede bed niet bezet te zijn. De justitieel ingeslotene mag deze kamer alleen
verlaten voor een onderzoek of een behandeling elders en om te telefoneren (indien hier
toestemming voor gegeven is). Bij onderzoek of behandeling (elders) gaat de justitiële
begeleiding altijd mee. De behandelaar kan verantwoordelijkheid van de bewaking van de
justitieel ingeslotene niet afnemen, echter de bewaking mag de kwaliteit van de zorg nooit in
de weg staan.
De laatste zin geeft eigenlijk beide kanten gelijk. Zowel de beveiligingskant als zowel de medische kant. Als ik ziekenhuisbewaking heb, dan overleg ik met de arts/specialist wat er allemaal kan, wat zij van mij verwachten, maar geef ook aan wat ik wil en wat ik van hun verwacht. Het is dan soms even geven en nemen van beide kanten, maar uiteindelijk kom je er wel uit.