Opiumwet ben ik niet bevoegd voor.
Eveneens niet voor het uitschrijven van een pandverbod of bekeuren wegens hinderlijk ophouden.
Staat niet in onze inzetafspraken helaas.
Het doorzoeken van de tas was wel na enige dwang van mij. Ik heb erop aangedrongen.
Uiteindelijk is de tas wel vrijwillig gegeven. Dat klopt.
Maar er waren dus achteraf personen die mij zeiden dat als ik inbrekerswerktuig had aangetroffen, deze onrechtmatig verkregen zijn en er dan dus geen zaak is.
Ik denk dat ik op basis van mijn toezichthoudende bevoegdheden het recht had om een 'zaak te onderzoeken' en 'verpakkingen te openen'.
Hoe zou men anders de APV overtreding 'het voorhanden hebben van inbrekerswerktuig ' moeten kunnen betrappen?
Ik kende de man ambtshalve en hij bevond zich in een parkeergarage waar regelmatig ingebroken word in auto's.
Ik was erg benieuwd naar jullie reacties.
Helaas maar 2 reacties. Ik vind de discussie erg interessant en leerzaam dus meer reacties zijn altijd welkom.
Hoezo niet bevoegd voor hinderlijk ophouden? Wat staat er in jullie APV over '' Zich zonder redelijk doel ophouden '' + '' Alcoholhoudende drank voorhanden hebben / nuttigen'' + '' Drugsoverlast ''?? Dit zijn toch zomaar enkele overtredingen om iemand uit de ''parkeergarage'' te weren of te doen verwijderen.
Voor wat betreft het onderzoeken van de tas ben je bevoegd, let wel op dat er concrete omstandigheden aanwezig moeten zijn. Het louter dat daar iemand zit is hiervoor niet voldoende!
*Toezichthouder / bevoegdheden uit Algemene wet bestuursrecht
In art. 5:11 Awb wordt bepaald wat onder ‘toezichthouder’ wordt verstaan: een persoon, bij of krachtens wettelijk voorschrift belast met het houden van toezicht op de naleving van het bepaalde bij of krachtens enig wettelijk voorschrift. In dit geval de APV
*Een toezichthouder kan aldus beschikken over de toezichthoudende bevoegdheden uit de Awb. Let in dit kader dan wel op dat de bevoegdheid van art. 5.19 Awb tot onderzoek van het vervoermiddel of de lading géén bevoegdheid tot doorzoeking geeft en dat voor onderzoek van de lading extra eisen gesteld worden: naar de lading mag uitsluitend een onderzoek ingesteld worden indien naar het redelijk oordeel van de toezichthouder zaken worden vervoerd met betrekking waartoe die toezichthouder een toezichthoudende taak heeft APV. Géén bevoegdheid dus om ieder voertuig / tas naar willekeur te onderzoeken op lading (inbrekerswerktuigen): de toezichthouder mag daarnaar uitsluitend een onderzoek instellen als hij op basis van feiten en/of omstandigheden tot het redelijk oordeel kan komen dat zich mogelijk (meer) inbrekerswerktuigen in het voertuig / tas bevinden.
de doorzoeking van de tas moet wel echt nodig zijn voor de geconstateerde overtreding uit de APV: uitsluitend als er een redelijk vermoeden bestaat dat zich in de tas nog meer voorwerpen bevinden om ‘in te breken’ kan doorzoeking van de tas plaatsvinden. In het pv zal vermeld moeten worden op basis van welke feiten of omstandigheden de opsp. ambt. tot dat vermoeden is gekomen. Denk bijv. aan:
hoeveelheid en aard aangetroffen voorwerpen (schroevendraaiers, breekijzers, bivakmutsen, handschoenen, beitels, flippers, boortjes, boorapparatuur, tassen, lakens, valse sleutels, draai-, lift- en trekmechanismen, enz. enz.);
de plaats van die voorwerpen (in de kleding van de verdachte, in een meegedragen plastic zak, in het vervoermiddel, enz.);
de nachtelijke uren;
de bijzondere locatie (al dan niet afgezet tegen woonplaats verdachte )
de hoeveelheid inbraken in de wijk waarin de verdachte is aangetroffen;
ambtshalve bekende inbreker / veelpleger;
gedrag en/of verklaring verdachte / medeverdachte / inzittende(n) voertuig, enz.
Redenen van wetenschap:
Is het een buurt waar veel wordt ingebroken?
Gedrag van verdachte (rondrijden/lopen, belangstelling voor woning, over schutting kijken, in tuin lopen, door poortjes lopen, enz. enz.)?
Waar is verdachte aangetroffen (eventueel foto’s bijvoegen)?
Tijdstip aantreffen verdachte?
Wat had de verdachte aan inbrekersgereedschap bij zich?
Wat heeft verdachte verklaard over voorgaande punten?
Ambtshalve bekende verdachte, zo ja waarvan en waarvoor?
Enz.
Gr