Reactie #2 Gepost op: 23 januari 2016, 14:42:39
Het zikavirus kan zikakoorts veroorzaken. Het virus wordt verspreid door zogenaamde Aedes-muggen. De ziekte verloopt meestal vrij mild. Er is geen behandeling mogelijk. De symptomen gaan vanzelf over. Er zijn aanwijzingen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind.
...
Besmetting en preventie
Het zikavirus wordt overgebracht door bepaalde steekmuggen (muggen uit de Aedes-familie) die in de tropen veel in en rondom huis voorkomen. Deze muggen voeden zich voornamelijk met menselijk bloed (o.a. Aedes aegypti) en steken zowel overdag als in de late namiddag en begin van de avond.
Het is belangrijk om overdag en in de vroege avond tot aan de schemering zorgvuldig antimuggenmaatregelen te nemen in gebieden waar het zikavirus voorkomt.
Dragen van bedekkende kleding
Smeer onbedekte huid in met een muggenwereldmiddel dat DEET (diethyltoluamide) bevat. Voorzichtigheidshalve wordt geadviseerd om concentraties boven de 30% te mijden bij kinderen jonger dan 2 jaar en bij zwangeren. Er zijn aanwijzingen dat een zikavirusinfectie tijdens de zwangerschap, mogelijk een verhoogde kans geeft op afwijkingen bij het ongeboren kind. Veiligheidshalve wordt zwangere vrouwen die in deze gebieden verblijven geadviseerd extra zorgvuldig anti-muggenmaatregelen. Zie Zikavirus en zwangerschap
Slaap altijd onder een (geïmpregneerde) klamboe of in een muggenvrije ruimte
Reizigers met een immuunstoornis of een chronische ziekte worden evenals zwangeren geadviseerd voor vertrek advies bij een behandelend arts of reizigerskliniek te vragen.
Als binnen twee weken na terugkeer klachten optreden die passen bij een infectie door dengue- (knokkelkorts), chikungunya- of zikavirus, neem dan contact op met (huis)arts of behandelend specialist.
Er zijn geen vaccins om infectie te voorkomen en er zijn geen medicijnen die het zikavirus doden. De behandeling bestaat uit het bestrijden van symptomen.