Eigen veiligheid is daarnaast natuurlijk ook relatief, anders zou een brandweerman nooit een brandend huis in kunnen lopen om iemand er uit te halen. Hij moet ook maar vertrouwen hebben in zijn apparatuur, inschattingsvermogen, collega's, de constructie van het huis en wat hij kan verwachten binnen als hij besluit om binnen te gaan zoeken naar slachtoffers.
Als je de situatie in Breda bekijkt, de volgende dag werden nog explosieven gevonden in het huis naast de eerste ontploffing. Eigenlijk was het dan dus de volgende dag nadat de eod die opgeruimd had veilig. De buurt is immers niet voor niks ontruimd.
Niet lullig bedoeld, maar hulpverleners hebben nu eenmaal een beroep met een verhoogd risico. Dan is eigen veiligheid wel erg belangrijk, maar niet absoluut. Net als bij medewerkers van een boorplatform. Je weet dat er risico's zijn, dus neem je extra maatregelen zoals beschermende kleding, gedegen training en opleiding etc.
Maar net zoals medewerkers op een olie platform risico vergoedingen krijgen, zouden hulpverleners dat ook mogen krijgen + zeer goede verzekeringen zodat mocht er iets gebeuren zowel de hulpverlener als zijn/haar gezin hier financieel geen enkele last van ondervinden. Een brandweerman die tijdens zijn werk arbeidsongeschikt raakt zou gewoon tot aan zijn pensioen zijn volledige salaris moeten ontvangen en daarna gewoon zijn pensioen. Als hij het niet overleeft had zou zijn gezin dat gewoon moeten blijven krijgen. We vragen als samenleving immers een groot offer van die mensen, daar mogen we ook voor betalen