Impact van staken reanimatie

Auteur Topic: Impact van staken reanimatie  (gelezen 16943 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

enrico1972

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,591
  • Openbare Orde en Veiligheid
    • Instagram Enricoveilig
Reactie #50 Gepost op: 21 februari 2016, 01:01:55
Citaat van: oma link=msg=1407680 date=1455996263
Je collega-politieman heeft het over lijkvinding terwijl het hier gaat over meldingen reanimaties en staken van de reanimatiepoging.
Het is mij duidelijk het ligt aan mijn zwart/wit redeneren.

Het ligt inderdaad aan jou zwart/wit redeneren Oma want zoals je het zelf al zegt in je citaat. Elke reanimatie betreft ook een lijkvinding. En dan even specifiek op het woord lijk. Want het lijk wordt vaak gevonden. Dus de vinding van lijkvinding. En na die vinding wordt 112 gebeld en volgt er een ja wel. Reanimatie. Want een levende hoeft niet gereanimeerd te worden heb ik altijd geleerd. Reanimeren doe je immers pas als iemand dood/overleden is dus als het lijk gevonden is en dan heb je een lijkvinding. Dus bij een lijkvinding a.k.a. reanimatie komt ook standaard de. Politie.

Maar dat jij het niet op de politie hebt zeker niet bij een reanimatie dat weten we het nu ondertussen wel hoor.

Posting aangepast ivm neerbuigend taalgebruik. Je hoeft het niet met elkaar eens te zien maar gedraag jezelf in elk geval als volwassene en behandel de ander ook dienovereenkomstig!

Mod Arie
In dit land dient u de wet- en regelgeving te kennen en deze na te leven. Houd u zich hier niet aan, dan weet u ook wat de risico's zullen


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #51 Gepost op: 21 februari 2016, 05:45:48
Citaat van: CopVR3 link=msg=1407687 date=1455997827
Veel reanimatie-meldingen die bij ons ook binnenkomen blijken achteraf lijkvindingen. Ambupersoneel geeft dan al snel aan dat reanimatie geen zin meer heeft. Reanimatie wordt gestaakt. Overleden.

(Had ik er bij kunnen zetten, werd het allicht wat duidelijker)

Nee, een reanimatiemelding aan de ambulancedienst is geen lijkvinding als het ambulancepersoneel aangeeft dat reanimatie geen zin meer heeft.

Artikel 19f, lid 2 Burgerlijk Wetboek Boek 1

Citaat
'Indien een lijk is gevonden en de plaats of de dag van overlijden niet met voldoende nauwkeurigheid kan worden vastgesteld, wordt de akte van overlijden opgemaakt door de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente waarin het lijk is gevonden of aan land gebracht.'

Als opa in zijn eigen bed thuis sterft aan een hartstilstand is de plaatse van overlijden en de dag van overlijden met voldoende nauwkeurigheid vast te stellen.

De regel bij overlijden is dat iemand die van uit eigen kennis wetenschap draagt van het overlijden de aangifte van overlijden doet bij de ambtenaar van de burgerlijke stand, meestal is dit een familielid of de partner van de overledene.

Als de plaats of datum van overlijden onbekend is doet de hulpofficier van justitie aangifte van overlijden (Artikel 19h, lid 4 Burgerlijk Wetboek Boek 1).

Een andere wet is de Wet op de Lijkbezorging, de term lijkvinding komt in deze wet niet eens voor.

Voorts hebben we het tot nu toe gehad over de huisarts of zijn waarnemer die de verklaring van overlijden afgeeft. Als het overlijden na staken van reanimatie gelijk zou staan aan lijkvinding mag de behandelend arts of zijn waarnemer het niet doen maar moet altijd de gemeentelijk lijkschouwer ingeschakeld worden.


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #52 Gepost op: 21 februari 2016, 06:29:14
Leestip over lijkvinding, website Forensisch Medische Associatie Twente

Citaat
In dit soort gevallen kan de behandelend arts ook eerst in telefonisch overleg een nader advies over de te volgen procedure verkrijgen van de forensisch arts. Daarmee kan vaak een onnodige en overbodige inzet van Politie of de Officier van Justitie, die door de nabestaanden vaak als zeer belastend wordt ervaren, worden voorkomen.

http://www.fomat.nl/aktenBW.html


CopVR3

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,194
Reactie #53 Gepost op: 21 februari 2016, 10:32:48
Nog een leestip.
Bron:wiki

Alvorens een lijk wordt geschouwd, dient eerst de dood te worden vastgesteld. Immers: zolang dit niet is gebeurd, is er geen sprake van een lijk. In de Nederlandse wet is overigens niet vastgesteld wie de dood vast kan stellen; iedereen kan dat dus doen.

De lijkschouw wordt zo spoedig mogelijk na het overlijden verricht door de behandelend arts. Dat is in de regel de arts die hoofdbehandelaar was van een patiënt tot aan diens overlijden, maar in het geval iemand niet onder behandeling was, is dat doorgaans de huisarts. Als het overlijden gebeurt terwijl deze arts niet beschikbaar is, kan dit ook worden overgenomen door diens waarnemer (bijvoorbeeld de arts van dehuisartsenpost).

De schouwend arts overtuigt zich ervan dat er sprake is van een natuurlijk overlijden. Als dat het geval is, dan kan deze arts de schouw voortzetten en de overlijdensverklaringinvullen. Als de arts constateert dat er geen sprake is van een natuurlijk overlijden, of er is twijfel hieromtrent, dan is vanaf dat moment het lijk van rechtswege 'in beslag genomen'. Dat houdt in dat er aan het lijk en de omgeving niets mag worden veranderd, en dat terstond een gemeentelijk lijkschouwerwordt ingelicht, die dan de schouw en vervolgacties overneemt. In de praktijk zal de gemeentelijk lijkschouwer dan vaak ook de politie (forensische opsporing) erbij vragen. De reden dat er aan een inbeslaggenomen lijk niets meer mag worden gedaan, is dat er anders sporen van een mogelijk misdrijf, ongeval of behandelfout verloren kunnen gaan.

Als op voorhand duidelijk is dat er sprake is van een niet-natuurlijke dood, dan is de politie daar meestal al vanaf het begin bij betrokken en wordt direct de gemeentelijk lijkschouwer ingeschakeld, die achteraf de behandelend arts inlicht. Ook als sprake is van eenlijkvinding, dat wil zeggen dat de plaats of datum van overlijden niet voldoende nauwkeurig kan worden vastgesteld, dan wordt de schouw vaak door de gemeentelijk lijkschouwer verricht.


voske83

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,368
Reactie #54 Gepost op: 21 februari 2016, 11:12:16
Die wikipagina is niet helemaal correct. Om dan maar de bron erbij te halen, hierbij de relevante artikelen uit de Wet op de lijkbezorging.

Citaat
Artikel 3
Lijkschouwing geschiedt, zo spoedig mogelijk na het overlijden, door de behandelende arts of door een gemeentelijke lijkschouwer.

Artikel 7
1 Hij die de schouwing heeft verricht geeft een verklaring van overlijden af, indien hij ervan overtuigd is dat de dood is ingetreden ten gevolge van een natuurlijke oorzaak.
2 Indien het overlijden het gevolg was van de toepassing van levensbeëindiging op verzoek of hulp bij zelfdoding als bedoeld in artikel 293, tweede lid, onderscheidenlijk artikel 294, tweede lid, tweede volzin, van het Wetboek van Strafrecht, geeft de behandelende arts geen verklaring van overlijden af en doet hij van de oorzaak van dit overlijden onverwijld door invulling van een formulier mededeling aan de gemeentelijke lijkschouwer of een der gemeentelijke lijkschouwers. Bij de mededeling voegt de arts een beredeneerd verslag inzake de inachtneming van de zorgvuldigheidseisen, bedoeld in artikel 2 van de Wet toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding.
3 Indien de behandelende arts in andere gevallen dan die bedoeld in het tweede lid meent niet tot afgifte van een verklaring van overlijden te kunnen overgaan, doet hij hiervan onverwijld door invulling van een formulier mededeling aan de gemeentelijke lijkschouwer of een der gemeentelijke lijkschouwers.

Artikel 10
1 Indien de gemeentelijke lijkschouwer meent niet tot afgifte van een verklaring van overlijden te kunnen overgaan, brengt hij door invulling van een formulier onverwijld verslag uit aan de officier van justitie en waarschuwt hij onverwijld de ambtenaar van de burgerlijke stand.
2 Onverminderd het eerste lid brengt de gemeentelijke lijkschouwer, indien sprake is van een mededeling als bedoeld in artikel 7, tweede lid, door invulling van een formulier onverwijld verslag uit aan de regionale toetsingscommissie bedoeld in artikel 3 van de Wet toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding. Hij zendt het beredeneerd verslag als bedoeld in artikel 7, tweede lid, mee.

Artikel 10a
1 Indien de schouwing, bedoeld in artikel 7, eerste lid, een minderjarige betreft en is verricht door de behandelende arts, geeft deze een verklaring van overlijden slechts af na overleg met de gemeentelijke lijkschouwer.
2 De gemeentelijke lijkschouwer kan, na de minderjarige te hebben geschouwd, in afwijking van artikel 10, eerste lid, zorg dragen voor een nader onderzoek naar de doodsoorzaak. Een nader onderzoek vindt niet plaats, indien de lijkschouwer vermoedt dat het overlijden het gevolg is van een strafbaar feit.
3 De behandelende arts en andere betrokken hulpverleners verstrekken de gemeentelijke lijkschouwer die het nader onderzoek leidt, op diens verzoek terstond de informatie dan wel inzage in of afschrift van bescheiden over de overleden minderjarige, die hij noodzakelijk acht in het kader van het nader onderzoek. De lijkschouwer gebruikt de informatie uitsluitend met het doel de doodsoorzaak vast te stellen.
4 Na het onderzoek geeft de lijkschouwer een verklaring van overlijden af dan wel brengt hij door invulling van een formulier onverwijld verslag uit aan de officier van justitie en waarschuwt hij onverwijld de ambtenaar van de burgerlijke stand.

Artikel 76
1 Wanneer tekenen of aanduidingen van een niet-natuurlijke dood aanwezig zijn of wanneer in verband met andere omstandigheden een niet-natuurlijke dood niet uitgesloten geacht kan worden, mag het lijk niet worden vervoerd dan met verlof van de officier van justitie of een van zijn hulpofficieren.
2 In zodanig geval mag ontleding, conservering als bedoeld in artikel 71, eerste en vierde lid, sectie of verwijdering van organen uit het lijk voor orgaandonatie als bedoeld in de Wet op de orgaandonatie niet plaatsvinden, of indien reeds aangevangen, niet worden voortgezet, dan met toestemming van de officier van justitie.
3 Indien de officier van justitie een geval als bedoeld in het eerste lid aanwezig acht, kan hij uitstel van de begraving of van de crematie van het lijk gelasten, of de crematie verbieden. Zolang een zodanige maatregel van kracht is, wordt het lijk niet begraven of gecremeerd, onderscheidenlijk niet gecremeerd, en geeft de ambtenaar van de burgerlijke stand daartoe geen verlof.
4 Indien de officier van justitie een geval als bedoeld in het eerste lid aanwezig acht kan hij verbieden dat de as wordt verstrooid, ter beschikking wordt gesteld aan een nabestaande of naar het buitenland wordt verzonden.
5 Voor de toepassing van dit artikel wordt als bevoegde officier van justitie aangemerkt die van de plaats waar het lijk het eerst is aangetroffen.

Strikt juridisch zijn er dus twee manieren waarop de OvJ en de politie bij een overlijden in beeld komen:
- de gemeentelijke lijkschouwer meent niet tot afgifte van een verklaring van overlijden te kunnen overgaan;
- er zijn tekenen of aanduidingen van een niet-natuurlijke dood aanwezig of in verband met andere omstandigheden kan een niet-natuurlijke dood niet uitgesloten geacht worden.

In dat laatste geval komen de OvJ en de politie dus mogelijk eerder in beeld dan de gemeentelijke lijkschouwer.


CopVR3

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,194
Reactie #55 Gepost op: 21 februari 2016, 11:29:45


In dat laatste geval komen de OvJ en de politie dus mogelijk eerder in beeld dan de gemeentelijke lijkschouwer.
Ja, er wordt dan vaak al p.d. gemaakt uit tactisch oogpunt. Totdat for. arts er is.


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #56 Gepost op: 21 februari 2016, 12:09:24
Citaat van: voske83 link=msg=1407772 date=1456049536
Die wikipagina is niet helemaal correct. Om dan maar de bron erbij te halen, hierbij de relevante artikelen uit de Wet op de lijkbezorging.

Strikt juridisch zijn er dus twee manieren waarop de OvJ en de politie bij een overlijden in beeld komen:
- de gemeentelijke lijkschouwer meent niet tot afgifte van een verklaring van overlijden te kunnen overgaan;
- er zijn tekenen of aanduidingen van een niet-natuurlijke dood aanwezig of in verband met andere omstandigheden kan een niet-natuurlijke dood niet uitgesloten geacht worden.

In dat laatste geval komen de OvJ en de politie dus mogelijk eerder in beeld dan de gemeentelijke lijkschouwer.

Het is prachtig dat je de Wet op Lijkbezorging hier post, echter staat er niets in over lijkvinding waar politiemensen het hier over hebben. Lijkvinding komt niet voor in deze wet. Een gestaakte reanimatie is geen lijkvinding.

Met andere woorden onder het mom van AED-inzet krijg je politie in je slaapkamer die na het staken van een reanimatiepoging door de ambulanceverpleegkundige  moeten bepalen of een niet-natuurlijke dood niet uitgesloten geacht kan worden?


voske83

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,368
Reactie #57 Gepost op: 21 februari 2016, 13:12:32
Lijkvinding is in dit kader geen juridische term, maar een term uit de praktijk. Op het moment dat er na een AED-inzet door een arts wordt geconstateerd dat het overlijden een natuurlijke oorzaak heeft, doet de politie echt geen verder onderzoek.


quattromontanes

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 234
Reactie #58 Gepost op: 21 februari 2016, 13:21:25
Oma, lees eens een paar Posts terug, daar geef ik al aan dat in 99van de 100 gevallen dat er geen natuurlijke dood wordt afgegeven, geen sprake is geweest van een AED inzet met het hele rattenplan eromheen.
Zoals ik al eerder zei, laat dat gepeeuw op de politie bij AED inzetten eens achterwege en lees verder. Niet elke reanimatie betreft een opa of oma die in bed ligt na een hart verknettering


Ik zelf heb al enkele keren meegemaakt dat een persoon, niet onder normale omstandigheden, aangetroffen wordt en nog geen tekenen van bijv, lijkstijfheid vertoont. Denk aan een verhanging, overdosis oid, hierop wordt gereageerd met het starten van een reanimatie, zonder burger aeders etc.
Ambu komt tp, sluit zijn boeltje aan en geeft aan dat het zinloos is om verder te gaan.

Geen natuurlijk overlijden, lichaam in beslag genomen, plaats delict opgemaakt en alles wordt in werking gezet.
Dus alsjeblieft,laat lieve opa die om 0600 koud en lijkstijf in zijn bed ligt buiten beschouwing want daar gaat niemand problemen maken of het wel of geen natuurlijke dood is.
Mensen kunnen bot en scherp tegelijk zijn..


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #59 Gepost op: 21 februari 2016, 14:00:30
Citaat van: quattromontanes link=msg=1407800 date=1456057285
Oma, lees eens een paar Posts terug,

Begin zelf eens met lezen van de forumcategorie, topictitel en initiele post (inclusief de voorbeeldcasus).