Persoonlijke ervaring van het staken van een reanimatie is van enkele dagen geleden.
Hier werd door het MMT besloten dat verder reanimeren zinloos was.
Impact was vooral een bevestiging van hetgeen iedere betrokkene in het achterhoofd al wel wist maar waar (naar mijn mening) de ambumedewerkers (terecht) nog niet overtuigd waren dat men alles uit de kast had getrokken.
Voor de profs, niets dan lof ook waar het de omgang met de burgerhv-ers betreft.
Voor de blauwe kant weinig goeds te melden hun optreden had de impact van het staken nadelig kunnen beinvloeden.
Aan de ene kant is het begrijpelijk dat men alles uit de kast haalt, de drive om de medemens te helpen.
Aan de andere kant: Hoever wil je gaan? Hoelang moet ik doorgaan? Wat is de uiteindelijke uitkomst en hoeveel neurologische schade is er na 20-30 minuten "vechten" voor de patient?
Hoe jammerlijk dan ook maar ook zeer realistisch, er moet een grens getrokken worden wanneer een reanimatie te beeindigen. Duidelijk moet ook zijn voor elke betrokken (burger)hulpverlener dat de beslissing ligt bij de avpk of mmt.
Wat de blauwe kolom betreft, er spelen meer dan alleen medische aspecten mee die beroepshalve het overwegen waard zijn. Elke mogelijk verdachte omstandigheid bij een reanimatie/aed inzet krijgt echt wel de nodige kritische aandacht. Daarnaast zijn er de meervoudige ervaringen van agenten op het gebied van reanimeren en de persoonlijke impact daarop. Vertel het in je loopbaan maar eens meerdere malen aan nabestaanden dat ...
Het leven van een ervaren agent is doorspekt met enerzijds veel leuke, interessante en anderzijds tragische en schokkerende gebeurtenissen welke zichtbare invloeden hebben op houding en gedrag. Een reactie en/of uitspraak van een agent kan dus in de ogen van een (medische) hulpverlener dan ook wel wat crú kan overkomen en is ongetwijfeld gebaseerd op meervoudige ervaringen met reanimeren.