Goede avond.
Ik wil graag reageren over het stukje hulp voor hulpverleners. Het is helaas zo dat er met de toenemende agressie en werkdruk steeds meer hulpverleners in de knoei komen. Ze raken gewond, overwerkt, krijgen een burn out of ptss. En dan bedoel ik niet alleen politie brandweer en ambulance maar b.v. groepsleiders, verpleegkundigen, ehbo vrijwilligers.
De stichting hvh waar ik zelf werk als ervaringsdeskundige ( in elkaar geslagen op mijn werk) krijgt tussen de 700 en 1000 hulpaanvragen per jaar.
Deze vragen varieren van: mag ik iemand meenemen naar de arbo arts tot ik zie het leven niet meer zitten.
Natuurlijk zijn er hele goede opvang team maar ook daar valen mensen buiten of ze durven het niet te zeggen. Of het bedrijf of instelling heeft geen opvang en nazorg geregeld.
En dat kan een geldkwestie zijn of het plaatje naar buiten toe wat zo mooi mogelijk moet zijn.
Ik zou willen dat de stichting niet nodig was aan de andere kant zonder de stichting zou ik hier waarschijnlijk niet meer zijn.
Ik vind het passen in de betuttelcultuur van Nederland. Je praat hier ook over onze politiemensen, als ze grote bek van burgers krijgen of klappen krijgen zijn dit de 'hulpverleners' die geacht worden de baas op straat te zijn.
Ik zie liever agenten die tuig een portie klappen geven waardoor er in de samenleving weer meer bewustwording wordt gekweekt dat je met je poten van andere mensen (inclusief hulpverleners) afblijft.
Ik zit niet te wachten op een stichting met ervaringsdeskundigen die als een soort Leger des Heils politiemensen die klappen hebben gekregen of een burn-out hebben gaan opvangen.
Ik kan mij goed voorstellen dat er hulpverleners zijn die overwerkt raken of gefrustreerd. Ze hebben geen opvangstichting nodig maar beter managers die meer luisteren naar de werkvloer en minder druk zijn met protocol en het systeem centraal centraal stellen. Als er aan de top van de drie hulpverleningsdiensten niets gaat veranderen heb je een stichting die je beter "Dweilen met de kraan open" kan noemen.
Ik werk in een land waar de samenleving de hulpverleners (brandweer, politie en ambulance) ziet als soort helden. We doen bij ons niet aan PTTS, hebben geen TV programma "hulpverleners in het nauw" waar politievrouwen kunnen janken dat het werk heftig is omdat ze bij reanimaties komen en inbrekers je soms bedreigen. Wij vinden dat je vooraf weet waar je voor kiest als je bij brandweer, politie of ambulancedienst wilt gaan werken. Als je niet tegen de hitte kunt moet je uit de keuken blijven.
1000 hulpverleners per jaar moeten opvangen door een stichting slaat helemaal nergens op. Als het werkelijk waar is heb je een 'mietjescultuur' binnen je hulpverleningsdiensten.
Ik denk dat de stichting helemaal niet nodig is omdat brandweer, politie en ambulancedienst zelf al in staat zijn om het eigen personeel op te vangen als er werkelijk sprake is van een indrukwekkend incident. Ik zie het hier ook dat na een brand met doden de jongens van een ploeg op elkaar letten en elkaar er door heen trekken, hetzelfde zie ik sporadisch binnen de ambulancedienst (bij ons werken alleen paramedics die weten dat ze vaak bloed, doden en ellende zien).
Ik denk dat de stichting zichzelf ontzettend noodzakelijk vindt.