Rapport kraakt functioneren recherche

Auteur Topic: Rapport kraakt functioneren recherche  (gelezen 2366 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

DiNozzo

  • Landelijke Eenheid Dienst Infrastructuur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 8,086
Gepost op: 19 mei 2016, 23:54:22
Rapport kraakt functioneren recherche
Stroperige overlegstructuren, gebrek aan bijscholing, oncollegiaal en onprofessioneel gedrag en het vaak ontbreken van elementaire recherchevaardigheden. Dat zijn enkele bevindingen uit een zeer kritisch rapport over de recherche dat minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Volgens het rapport is er te weinig vakmanschap en strandt het aanspreken van mensen hierop "in een cultuur van vrijblijvendheid".

Eigen telefoon
Ook klagen de rechercheurs over inefficiënte uitrusting en wordt de organisatie onvoldoende wendbaar gevonden, schrijft Van der Steur. Een treffend voorbeeld daarvan uit het rapport: "Veel met name jonge collega's gebruiken uitsluitend hun privé-iPhone voor het werk, omdat ze met de sterk verouderde diensttelefoon niet effectief kunnen werken".

De onderzoekers spraken met 150 politiemensen, wetenschappers en journalisten. Daarnaast hebben ze tientallen actuele rapporten bestudeerd.

Er is al veel langer kritiek op het functioneren van de recherche. Na grote missers uit het verleden als de IRT-affaire en de Schiedammer Parkmoord zijn grote veranderingsprocessen in gang gezet, maar de onderzoekers concluderen dat er nog altijd substantiële tekortkomingen zijn in de opsporing.

De kwaliteit van de rechercheurs loopt sterk uiteen. Een deel is niet goed genoeg opgeleid, terwijl de methoden die criminelen gebruiken steeds geraffineerder worden. Daarnaast hebben veel van de gewenste controlemechanismes de werkvloer niet bereikt, blijkt uit het rapport. De onderzoekers pleiten voor de oprichting van een eigen beroepsorganisatie; een overkoepelend orgaan dat erop toeziet dat de rechercheurs voldoende gekwalificeerd en ervaren zijn.

Ook bewondering
Minister Van der Steur benadrukt dat uit het rapport ook valt op te maken dat de politie op de goede weg is. Dat zou onder meer blijken uit het vakmanschap bij de forensische opsporing.

In de analyse worden verschillende onderdelen van de Nederlandse opsporing geroemd. Zo geldt het Team Grootschalige Opsporing (TGO) volgens de onderzoekers internationaal als state of the art, is het Team High-Tech Crime een wereldspeler in de bestrijding van cybercrime en wordt met bewondering gekeken naar de manier waarop in Nederland wordt omgegaan met slachtoffers.

De onderzoekers pleiten verder voor een hernieuwde relatie met de politiek. Het "detaillisme" van Tweede Kamerleden, die voortdurend geïnformeerd willen worden over ontwikkelingen binnen de politieorganisatie, wordt als verstikkend gezien. "Een fors deel van de politie-organisatie is bezig met verantwoording naar boven. Er is een onevenredig grote aandacht voor output", zo valt te lezen in het rapport. "Er zal meer ruimte moeten komen voor de uitvoering van het politiewerk."


"The question that sometimes drives me hazy: Am I, or the others crazy?" — Albert Einstein


DiNozzo

  • Landelijke Eenheid Dienst Infrastructuur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 8,086
Reactie #1 Gepost op: 20 mei 2016, 00:06:48
Een herkenbaar rapport terwijl recherchewerk een essentieel onderdeel van de politie is.

De basiseenheid recherche is het afvalputje van alles wat ziek is of om andere reden niet op straat kan werken. Komen ze dan nog tekort? Dan maar een paar mensen van straat er gedwongen voor een paar maanden bij. Er zitten nauwelijks gemotiveerde medewerkers en is daardoor meer een moetje. Daardoor komen kennis en vaardigheden zoals verhoortechnieken er niet aan te pas. Alles wat wel gemotiveerd is gaat vaak binnen korte tijd door naar de districtelijke recherche. Geef ze eens ongelijk. Het is veel leuker om twee overvallen of een serieverkrachter te onderzoeken dan je elke dag bezig te houden met uit de hand gelopen burenruzies.

De recherche is gestrand in een stroperige structuur van formulieren en verantwoordingen. Een beetje bijzonder opsporingsmiddel zoals het kijken van camerabeelden kan niet meer op basis van vrijwilligheid maar moet via een Officier van Justitie lopen waarna je na weken eens een toestemming krijgt. ZSM is in het leven geroepen om kleine zaken snel af te doen, maar van de beloofde lastenverlichting is geen sprake. Er komen juist alleen maar meer formulieren bij. Het is alleen voor het OM makkelijker geworden, maar de politie is er veel tijd mee kwijt door de trage beslissingen van ZSM. Waar normaal het dossier allang afgerond was en ingezonden kon worden moet er nu direct een beslissing genomen worden door een OVJ. Dat duurt niet zelden een paar uur.

Opleidingen worden uitgesteld vanwege gebrek aan budget of de personele reorganisatie.

De beloning bij de recherche is ook niet om over naar huis te schrijven. De meeste rechercheurs zijn gewoon (hoofd)agent en komen door het mislopen van onregelmatigheid met enkele honderden euro's minder per maand naar huis. Dat motiveert ook niet om meer mensen op de basisteamrecherche te krijgen.

Rechercheren is een vak, maar helaas wordt dat binnen de politie slecht erkent.
"The question that sometimes drives me hazy: Am I, or the others crazy?" — Albert Einstein


guest15549

  • Gast
Reactie #2 Gepost op: 20 mei 2016, 04:32:21
Zijn dit dezelfde jongens die georganiseerde misdaad aanpakken? Een paar weken/maanden terug was er een aflevering van Zembla over de financiële recherche en hoe inefficiënt dat loopt, onder andere omdat banken de financiële administratie van verdachten op papier afleveren en er van de 650 fte zo'n 100 of 150 fte wordt gebruikt voor het overtypen van de papieren administratie.. Dat gaat dus om 150 mensen die zijn opgeleid tot financieel rechercheur die fulltime typemiep zijn...  ::)


DiNozzo

  • Landelijke Eenheid Dienst Infrastructuur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 8,086
Reactie #3 Gepost op: 20 mei 2016, 23:20:59
Zembla heeft de ernstige neiging zaken zeer eenzijdig te belichten. Hoewel vaak goed geïnformeerd willen ze de plank nog wel eens compleet mis slaan wat dat betreft.

Ik heb geen zicht op de financiële recherche. Ik heb in mijn kritiek op de recherche ook niet zo zeer de medewerker zelf bedoeld, maar meer de hogere legerleiding die de recherche een ernstig lage prioriteit geeft. Als ik kijk dat meer als de helft van de rechercheurs in mijn basisteam daar zit omdat zij langdurig ziek zijn of om een andere reden tijdelijk niet meer op straat werkt dan snap je dat de motivatie snel zakt. Die mensen ga je geen dure opleidingen geven aangezien het zo kan dat ze over een week, een maand of een jaar weer de straat op gaat.

Het is de leiding die ernstig bezuinigd heeft in materieel, opleidingen en personele voorwaarden voor het personeel dat wel gemotiveerd is. Waarom mocht een rechercheur niet meedoen aan HAP-2 (een regeling waarbij goed functionerende medewerkers brigadier konden worden), waarom moet zij zoveel salaris inleveren en krijgt daar geen enkele compensatie voor? Ik weet dat er genoeg toegewijde en goede rechercheurs in de dop zitten die het niet doen omdat zij niet een paar honderd euro in de maand willen inleveren.
"The question that sometimes drives me hazy: Am I, or the others crazy?" — Albert Einstein


Thor

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 7,221
  • Wat de eb neemt brengt de vloed terug.
Reactie #4 Gepost op: 20 mei 2016, 23:35:11
Ik zou me kunnen voorstellen dat de agent zo langzamerhand spuugzat wordt van al die rapporten etc. waarin helaas al jarenlang min of meer het zelfde wordt geschreven, al dan niet voorzien van een iets ander sausje.
Wat de gemiddelde Jan met de Pet en mensen binnen de politieorganisatie al jaren weten wordt keer op keer weer eens naar voren gebracht in rapporten van zogenaamd wetenschappelijke onderzoeken en vervolgens breeduit gemeten in de pers verschijnt.
Echter geen hond die nu eens komt met oplossingen, kennelijk ontbreekt het in brede lagen aan de nodige daadkracht.