Volgens Sittig's Handbook of Toxic and Hazardous Chemicals and Carcinogens
"Use dry chemicals appropriate for extinguishing metal fires"
Andere (droge) bluspoeders geven niet het gewenste effect. Poeders voor metaalbranden vormen een speciale korst.
"Dry sand" zou ook nog mogen. Moet je wel zeker weten dat het echt droog is. Zal hier eerder een probleem zijn dan ben jouw denk ik zo :-)
http://www.cdc.gov/niosh/ipcsneng/neng0174.html
Ik heb de vraag gesteld aan (hoofd)officieren van de reguliere brandweer hier. Zij gaven mij als antwoord dat deze brand te bestrijden is met iedere droge blusstof, dus alle bluspoeders, CO2 of gewoon droog zand.
Ze gaven mij het advies om het gespecialiseerde industriebrandweerkorps van Qatar Petroleum (toezichthouder brandweerzorg petro-chemie en de industriesteden) te vragen. QP liet mij weten dat ze de mening van de civiele brandweer deelden, mangaan en mangaanproducten zijn met iedere droge blusstof te blussen. Een (zeer) dure oplossing is om het te gaan blussen met de speciale D-poeders.
Dit industriebrandweerkorps gaf ook aan dat in grote gevaarlijke industriegebieden het niet onmogelijk is dat je snel grote hoeveelheden bluspoeder nodig hebt. QP heeft hier meerdere dry powder fire trucks voor. Ook de reguliere, civiele brandweer heeft twee dry powder fire trucks (beide met 10.000 kg bluspoeder) om branden te kunnen bestrijden in bewoonde gebieden waar bluspoeder voor noodzakelijk is (vervoer gevaarlijke stoffen).
Er zit nogal verschil in aanhangertjes met 250 kg en grote bluswagens met 10.000 kg.
De grootste verbruiker van mangaan is bij ons Qatar Steel in Mesaieed Industrial City. QP eist dat het staalbedrijf in staat moet zijn om brand van de gehele aanwezige voorraad te kunnen blussen (worst case scenario). Als een bedrijf 1 ton mangaan zou kunnen blussen weet men dat men nooit 1,5 ton mangaan op het bedrijfsterrein mag opslaan.
Qatar Steel heeft gekozen voor de goedkoopste oplossing, namelijk een voorraad droog zand.
Ik vind het best opmerkelijk dat in het grootste en waarschijnslijk het gevaarlijkste industriegebied van Nederland een bedrijf dat mangaan verwerkt niet op eigen kosten zelf hoort te zorgen dat er voldoende blusmiddel of een eigen bedrijfsbrandweer beschikbaar is om het incident in eigen toko te bestrijden.
Ik heb er zelfs geen moeite mee als brandweerofficieren in Vlaardingen vinden dat je mangaan alleen met het dure, speciale D-poeder mag blussen. Je hoort het bedrijf dat te vertellen dat ze ruim voldoende van dit dure poeder beschikbaar hebben op het eigen bedrijfsterrein. Je hoeft dan als overheidsbrandweer geen extra kosten te maken door Alphen a/d Rijn en Nijmegen te bellen om een beetje poeder naar een brand te hobbelen en je laat het niet toe dat bedrijven van hun probleem ineens een probleem voor de overheid, overheidsbrandweer en de belastingbetaler maken.