Progressief boete-systeem is nodig
Ik stel voor, dat boetes telkens verder verdubbelen bij elke herhaling binnen vijf jaar, tot een maximum van tienduizend euro.
Bijvoorbeeld bij een eerste snelheidsovertreding in vijf jaar een boete van 50 euro, de tweede keer 100 euro, de derde keer 200 euro, vierde keer 400 euro, vijfde keer 800 euro enz. De bestaande beperkte progressieve sanctie-systemen in Nederland worden daarmee uitgebreid.
SWOV-Factsheet, mei 2016, Progressieve sanctiesystemen in het verkeer
https://www.swov.nl/rapport/Factsheets/NL/Factsheet_Progressieve_sanctiesystemen.pdf Boetes van boven de duizend euro moeten ook inkomensafhankelijk worden gemaakt, via de laatst bekende gegevens bij de Belastingdienst. Want een inkomensafhankelijk boete-systeem is eerlijker, en het voorkomt dat rijke overtreders zich niets aantrekken van boetes die ze makkelijk kunnen betalen.
Tegenstanders van hoge boetes zeggen vaak verontwaardigd, dat het doel daarvan eigenlijk ligt, in het spekken van de staatskas. Maar ik vind het juist rechtvaardig, dat de mensen die zich het meest misdragen, ook het meest bijdragen aan de financiering van de politie, want door hén is er extra politie nodig.
Daarbij denk ik o.a. aan de groep notoire verkeers-aso’s, die mogelijk ook op andere gebieden ernstige overlast veroorzaakt, doordat ze weinig empathie hebben voor het leed en de schade die ze anderen berokkenen.
Door een progressief boete-systeem, hoeven burgers die zich wél aan de wet houden, minder belasting te betalen. Ook zou zo’n progressief boete-systeem kunnen afschrikken, om vaak overtredingen te begaan. Bovendien kunnen de boetes bij een progressief boete-systeem lager zijn voor first-offenders, die mogelijk per ongeluk een overtreding hebben begaan, dan bij een niet-progressief boete-systeem.
Gedragsverboden en -geboden
Bij de vijfde boete in vijf jaar moeten er ook gedragsverboden of -geboden worden opgelegd, die gericht zijn op recidive-preventie van het gepleegde wangedrag. Bijvoorbeeld een rijontzegging van een jaar, of een verbod op het bezoeken van horeca, winkelcentra of treinstations, of een verbod op het gebruik van het openbaar vervoer, speeltuinen, zwembaden, gokhallen, enzovoort.
Bijvoorbeeld iemand die vijf boetes in vijf jaar heeft gehad voor graffiti aanbrengen, kan vijf jaar lang een verbod krijgen op het kopen, bezitten of bij zich dragen van verfspuitbussen en merkstiften. Plus een verbod op het bezoeken van graffiti-websites, en het bezitten van graffiti-foto's.
De kosten voor het kiezen, opleggen, uitleggen en handhaven van die bijkomende sancties moeten geheel worden verhaald op de veroordeelde.
Duidelijke regels zijn nodig
Tegenover zo’n strenge handhaving van regels, heeft de overheid wel de verantwoordelijkheid om de regels eenduidig te formuleren en glashelder uit te leggen, en om daarover voldoende voorlichting te geven. Nu is bijvoorbeeld de Nederlandse wapenwet bijzonder onduidelijk voor burgers, zeker in combinatie met alle verschillende en regelmatig veranderende gemeentelijke verordeningen op dat gebied.