’Politieschool te blank’

Auteur Topic: ’Politieschool te blank’  (gelezen 20454 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

grizz

  • Senior GGP, Senior OC, opstapper KNRM Andijk
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,000
  • Niets is onmogelijk
Reactie #60 Gepost op: 25 juni 2016, 04:26:12
Citaat van: Achillius link=msg=1431947 date=1466820404
Ik mag toch hopen voor de mensen die solliciteren dat ze daarvan op de hoogte zijn. Een 9 tot 5 mentaliteit past gewoon niet in deze sector. En aan je instelling en houding kun je tot op een zekere hoogte aan werken. Net zoals een basisarts steeds meer vaardigheden leert door praktijkervaring op te doen. Daarvoor wissel je het straatwerk af met colleges.

Ik denk dat je er te makkelijk over denkt. Maar goed. Ik hoop niet dat je dat gaat ervaren. In ieder geval veel succes met de opleiding. Het feit dat je hoog geschoold bent zegt niets over je sociale vermogen. Sommige dingen heb je wel, of heb je niet. Je kunnen verplaatsen in anderen, contact maken met anderen. Zoals je zelf al zeg sommige dingen kun je leren. Maar sommige dingen ook absoluut niet.
Ik breng altijd mijn eigen schoenen thuis.....


Achillius

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 75
Reactie #61 Gepost op: 25 juni 2016, 04:27:13
Citaat van: CopVR3 link=msg=1431950 date=1466821257

Dan is het wel een tikkeltje voorbarig hoor... ik ken er genoeg met zat doorzettingsvermogen en verstand...

Maar ik hoop dat als het zover is je er uiteraard doorheen vliegt.

De meesten met jouw vooropleiding gaan trouwens voor een 5 of 6 functie...
Hoop dat het lagere niveau je niet gaat frustreren, want het is best wel een lange zet.
Bewust voor gekozen ;), alle voor- en nadelen op een rijtje gezet, en het operationele basispolitiezorg ligt me meer.


Achillius

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 75
Reactie #62 Gepost op: 25 juni 2016, 04:31:41
Citaat van: grizz link=msg=1431951 date=1466821572
Ik denk dat je er te makkelijk over denkt. Maar goed. Ik hoop niet dat je dat gaat ervaren. In ieder geval veel succes met de opleiding. Het feit dat je hoog geschoold bent zegt niets over je sociale vermogen. Sommige dingen heb je wel, of heb je niet. Je kunnen verplaatsen in anderen, contact maken met anderen. Zoals je zelf al zeg sommige dingen kun je leren. Maar sommige dingen ook absoluut niet.
Geloof me er zijn geen grenzen. Als je iets graag wil dan kun je het bereiken. Sociale communicatie vaardigheden is juist iets waar juristen erg sterk in zijn. Je kunt wel ergens minder sterk in zijn. Maar dat heeft iedereen.


Matth

  • Hoofdagent Eenheid OOB
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 457
Reactie #63 Gepost op: 25 juni 2016, 04:40:13
Geloof me sommige dingen kun je niet leren.
Heeft niets met scholing te maken, maar bijv het "zien" van zaken moet in je zitten.
Heb al veel aspiranten zien komen en gaan, waaronder veel inteligente en gemotiveerde mensen. Echter waren die niet allemaal uit het juiste hout gesneden. En dat is ook wat mijn collega's hier bedoelen.


Achillius

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 75
Reactie #64 Gepost op: 25 juni 2016, 04:41:19
Terug naar het onderwerp.

Citaat
"Politie boekt eerste succesje bij werving allochtoon"
Er is jarenlang gepoogd de diversiteit op te krikken. Tot voor kort zonder succes.

Acht ton heeft de politie beschikbaar om gerichter te werven. En uit de cijfers van de eerste lichting nieuwe agenten in spe die naar de Politieacademie gaan, blijkt er voor het eerst in jaren dat er meer animo onder niet-westerse allochtonen is. Voor de opleiding tot surveillant, hoofdagent of rechercheurs zijn in totaal 383 mensen geselecteerd. Daarvan is 17 procent allochtoon.

Dat is aanzienlijk meer dan in voorgaande jaren. Vorig jaar ging het om 12,1 procent. Het percentage niet-westerse allochtonen (onder meer Marokkaanse en Turkse Nederlanders) is zelfs bijna verdubbeld: de afgelopen jaren schommelde het percentage rond de 6 procent, in de golf nieuwe studenten is 13 procent niet-westerse allochtoon.

 
Er is jarenlang gepoogd de diversiteit op te krikken. Tot voor kort zonder succes
De politie voorspelt dat de stijgende lijn wordt doorgezet en richting 20 procent allochtonen gaat als later dit jaar een volgende lichting naar de opleiding gaat. Dat komt in de buurt van de 25 procent die de politie zichzelf eerder al oplegde voor de instroom.

Gif in de organisatie
De politie hecht veel waarde aan een grotere diversiteit. Niet alleen om beter te begrijpen wat er in wijken met veel allochtonen geschiedt, maar ook om de sfeer binnen het eigen korps te verbeteren. Vorig jaar nog publiceerde Gerard Bouman, toen nog de hoogste baas bij de politie, een alarmerende column. Er sloop wat hem betreft een 'gif de organisatie in'.

Politiemensen met een allochtone achtergrond voelden zich steeds minder thuis binnen de organisatie wegens onder meer foute grappen van  collega's. De werksfeer was dusdanig vergiftigd dat Bouman moest melden dat de vertrouwenspersonen een dagtaak hadden aan het opvangen van onheus bejegende collega-politiemensen. Bouman vroeg zich af hoe je buiten de veiligheid moet garanderen als je binnen je eigen organisatie je collega's van je vervreemdt."
Bron: Trouw.


Frank Lingen

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 533
Reactie #65 Gepost op: 25 juni 2016, 07:10:39
Citaat van: Achillius link=msg=1431955 date=1466822479
"Politiemensen met een allochtone achtergrond voelden zich steeds minder thuis binnen de organisatie wegens onder meer foute grappen van  collega's. De werksfeer was dusdanig vergiftigd dat Bouman moest melden dat de vertrouwenspersonen een dagtaak hadden aan het opvangen van onheus bejegende collega-politiemensen." Bron: Trouw.

(Racistisch) pesten binnen een organisatie kan doelmatig opgelost worden met de Vijfsporenaanpak van drs. Bob van der Meer, plus een zero-tolerance beleid op dat gebied. Desnoods kunnen 'foute' grappen stiekem worden opgenomen met geluidsapparatuur als bewijs.
Ik stem links.


Charlie

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 141
Reactie #66 Gepost op: 25 juni 2016, 09:02:46
Meer diversiteit bij de politie is een proces wat jaren gaat duren en volgens mij moeilijk per selectieronde kan worden geëvalueerd. Ik vind het een mooi streven. Ik vind het een behoorlijk slecht idee om mensen op basis van hun achtergrond voor te trekken - om de genoemde redenen- maar ik geloof niet dat dat echt een issue gaat worden.

Hoe dan ook, je kan in Nederland niet meer aankomen met een tč blank korps, maar je kunt ook niet verwachten dat dit in een jaar tijd verandert. Allerlei onderdelen van onze samenleving moeten meedoen in die cultuuromslag, ook om ervoor te zorgen dat mensen met een andere culturele achtergrond het aantrekkelijker gaan vinden om de Nederlandse staat te gaan vertegenwoordigen of zich ten minste meer deel van het geheel gaan voelen. Het gaat nog moeilijk worden de komende tijd, nu achterlijke types als Wilders mensen overtuigen dat 'de allochtoon' iets is waar je bang voor moet zijn en de net zo achterlijke en onaangepaste types die schijt hebben aan alle verworvenheden van onze samenleving de boel van hun kant proberen te ontwrichten. We zijn er nog lang niet en misschien wordt het ook eerst nog erger voor het een keer beter wordt.

Puur vanuit de politie bekeken denk ik dat de weg die ze nu ingeslagen zijn met werving een goeie is en volgehouden moet worden.
Aspirant


Achillius

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 75
Reactie #67 Gepost op: 25 juni 2016, 11:17:17
Het blijft toch wel apart dat steeds meer collega's en oud collega's aangeven dat het bedrijfscultuur binnen de Politie "vergiftigd" is. Allochtonen (werknemers) blijken binnen het korps stelselmatig gepest of getreiterd te worden. Te weinig diversiteit etc.

Als zelfs de hoogste (oud)commissaris dit aangeeft, dan is er inderdaad iets mis. Ontzettend blij dat Jan Struijs als voorzitter van de Politievakbond (als een soort klokkenluider) de top van de Politie wakker heeft geschudt. Dat er de aankomende jaren veranderingen gaan plaatsvinden is iets wat zeker is.


-Ronald-

  • Aspirant Hoofdagent Oost-Nederland
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 83
Reactie #68 Gepost op: 25 juni 2016, 13:40:41
Citaat van: Achillius link=msg=1431983 date=1466846237
Allochtonen (werknemers) blijken binnen het korps stelselmatig gepest of getreiterd te worden.
Heb je een bron? Vind dit nogal een beschuldiging. Ik kan niet voor andere lochtingen spreken, maar durf voor onze lichting in Apeldoorn (3klassen) gerust te stellen dat deze uitspraak daarvoor absoluut niet klopt.


Achillius

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 75
Reactie #69 Gepost op: 25 juni 2016, 15:09:12
Citaat van: -Ronald- link=msg=1431994 date=1466854841
Heb je een bron? Vind dit nogal een beschuldiging. Ik kan niet voor andere lochtingen spreken, maar durf voor onze lichting in Apeldoorn (3klassen) gerust te stellen dat deze uitspraak daarvoor absoluut niet klopt.
Column van Gerard Bouman en de Trouw.

Citaat
Binnen de Nationale Politie worden moslimagenten door collega’s uitgesloten, gekleineerd en zonder respect behandeld. Dat schreef korpschef Gerard Bouman op 26 februari in een bezorgd en zeer kritisch intern blog over de sfeer in het korps

„Het gif van de uitsluiting sluipt onze organisatie binnen”, schreef hij. De tekst werd donderdag gebruikt door minister Asscher (Sociale Zaken, PvdA) in een lezing over discriminatie.

Moslims willekeurig van straat geplukt
De korpschef van de Nationale Politie verhaalt over politieagenten die op het bureau tegen elkaar spreken over „die kutmoslims, en dat wij die moskeeën maar in de fik moeten steken, want dan is het probleem opgelost”.

Ook komt het volgens de korpschef voor dat moslims willekeurig „van straat worden geplukt” omdat ze „wel een bomgordel zullen dragen”. Dat blijkt dan bij controle een gebedskleedje en een koran te zijn. Maar die persoon wordt dan „toch geboekt als potentieel terrorist”.

Agenten moeten zich verplaatsen in moslimcollega
Bouman vraagt zijn personeel zich te verplaatsen in de gevoelens van collega’s die politieman én toegewijd moslim zijn. „Vertrouwenspersonen hebben momenteel een dagtaak om zulke uitwassen op te vangen”, aldus de korpschef. Hij hekelt de politiecultuur waarin „iedereen die afwijkt van het gemiddelde” het moeilijk wordt gemaakt.

Bouman zegt bevreesd te zijn voor een politie „die niet pal lijkt te staan voor wie anders is. Die geen verbinding, maar repressie uitstraalt”. En: „Hoe kunnen wij buiten instaan voor veiligheid en verbinding als wij binnen collega’s van ons vervreemden?”