Trauma Care for First Responders

Auteur Topic: Trauma Care for First Responders  (gelezen 25018 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

seh/ic broeder

  • (alg.) Verpleegkundige Spoedeisende Hulp en Ambulancezorg Belgie
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 862
  • Alles komt goed !
Reactie #120 Gepost op: 16 augustus 2016, 00:13:21
Citaat
Ik durf te stellen dat de reguliere (bij)scholing eerstehulp van welke organisatie dan ook tekort schieten

waarin heb jij het gevoel dat ze tekort schieten dan?

Citaat
vertaald naar heldere protocollen onder andere gestoeld op "Gevorderde Eerste Hulp" van Pim de Ruijter, PHTLS, LPA

Citaat
Laat (leken)hulpverleners in hun waarde, ongeacht hun achtergrond. De professional heeft snel genoeg in de gaten of men met een "wannabee" te maken heeft of iemand met (enige) kennis en ervaring.

Persoonlijk denk ik dat de leden die in deze discussie mee doen, erg veel respect hebben voor de EHBO-er. Persoonlijk heb ik ook veel samen gewerkt met EHBO-ers (die verschillen in kennis en ervaring). en jammer genoeg ook minder leuke ervaringen, die letterlijk schade hebben berokkend

Tijdens een marathon is bijvoorbeeld iemand met pijn aan de knie ge-adviseerd niet naar de huisarts te gaan en kreeg drukverband om. Later bleek de knie een fractuur te hebben en heeft het drukverband letterlijk schade gegeven en het uitstellen van medische zorg heeft niet bijgedragen

zo zijn er vele voorbeelden te noemen door de professionele hulpverleners in de praktijk en probleem is dat de gedane schade niet terug gedraaid kan worden. Natuurlijk in jouw voorbeeld kunnen professionele hulpverleners snel zien of ze met een wannabe te maken hebben. Maar juist de schade die toegediend kan worden door het onthouden of adviseren tegen medische zorg (nacontrole) en of handelingen die voor de komst gedaan zijn kunnen niet terug gedraaid worden en kunnen verregaande gevolgen hebben (tot en met fatale afloop (kijk naar het rally ongeval in Amsterdam)

Citaat
De overdracht bij de TCFR naar de ambulance is geen doel op zich, wel een manier vooral bij slachtoffer(s) in de P/U in de AVPU, waarbij eerder in de AMPLE bijzonderheden waren te constateren
.

Juist dit is iets waar ik dan weer kritische kanttekeningen bij zou willen zetten. Overdracht naar ambulance (tja discutabel, maar kan weinig kwaad, aangezien de ambulanceverpleegkundige zijn eigen klinische onderzoek doet). Maar als je het over AVP en bijzonderheden in de AMPLE gaat hebben, dan is mijn simpele vraag welke meerwaarde zou dit kunnen hebben, buiten de overdracht (waarvan ik persoonlijk de meerwaarde minimaal vindt, aangezien voorgaande reden)

Een `betere`  EHBO opleiding heeft juist, in mijn ogen, niks te maken met meer diepte en kennis en of meet instrumenten, maar over zo goed mogelijk oefenen van de basis vaardigheden en de theorie van deze basis je eigen maken. en dan is alleen exposure met echte praktijk situaties en patienten hetgeen wat je een gevorderde ehbo-er maakt.

Als de BLS niet goed wordt uitgevoerd, dan heeft de ALS uitvoering van een reanimatie helemaal geen zin meer

Citaat
Senseihomer je hebt gelijk: hoe vaak kan "men" het geleerde in de praktijk brengen? Mag ik zo brutaal zijn iets anders in de strijd te gooien, met als doel een parallel te trekken met de professionals? Hoe vaak moet een ambu-pleeg intuberen?

Dat mag, alleen buiten dat het al veelvuldig is besproken in zijn eigen topic zie ik het nut van een parallel trekken niet

Maar als ik naar mijn nederige mening kijk kan ik zowel een paralel trekken (weinig in de praktijk brengen), maar net zo goed verschillen (intubatie is een techniek. het gevaar bij te weinig intuberen is dat de techniek te weinig wordt uitgevoerd. terwijl de indicatie stelling vrij duidelijk is (bijv reanimatie behoeftige patient).

terwijl juist een van de essenties is in deze topis (tenminste zoals ik het zie) is dat het gevaar van teveel overbodige poespas (zoals saturatie, pearl, AMPLE en AVPU) ten koste gaat van goede EHBO - zorg verlening, aangezien deze al moeilijk genoeg is, juist omdat EHBO-ers weinig tot geen exposure hebben met patienten met de complexiteit waar de bovengenoemde poespas een reele meerwaarde kan hebben (mits goed uitgevoerd). In mijn ogen werkt het dan averechts

niet verkeerd bedoeld en niet bedoeld om je belachelijk te maken, maar zou jij mijn vraag over 92 % saturatie kunnen beantwoorden?


MizzFizz

  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 15
  • What has been seen cannot be unseen...
Reactie #121 Gepost op: 16 augustus 2016, 00:47:17
Citaat van: Expert link=msg=1442833 date=1471293756
Welkom op het forum! Goed dat u deel wilt nemen aan deze interessante discussie.  

Laten we het eens over de inhoud hebben. U vindt dat de discussie op de man speel. So What? Waar staat dat ik dat niet mag doen? Ik heb in eerste instantie gereageerd op dit topic omdat een ander forumlid deze organisatie onder de aandacht heeft gebracht. Hoefnagel heeft als directeur gemeend te moeten reageren en ik heb hem rechtstreeks aangesproken op de inhoud van de FRTC. Nu ineens lijkt Hoefnagel zich te onttrekken aan de discussie. Dat maakt mij heel erg nieuwsgierig naar de timing van uw introductie als nieuw forumlid.

Sterkt punt Expert, al ben ik al jaren "slapend" forumlid en heb nooit de behoefte gehad te reageren. En ja, ik "protesteer" nu pas, daar het topic mij persoonlijk raakt: als BLS hulpverlener en als brandweermanschap/ bevelvoerder heb ik beroepsmatig meerdere keren met Jan Hoefnagel te maken gehad. Die contacten waren een verademing. Het hiaat tussen "Diploma Eerste Hulp ", LPLHB (Landelijk Protocol Levensreddend Handelen Brandweer) en de profs werd inzichtelijk tijdens het volgen van de TCFR cursus. Ik werd niet afgerekend op mijn beperkingen, maar juist gesterkt in mijn persoonlijke- en professionele krachten.

Ik kan niet tegen onrecht. En in mijn beleving worden eerstehulpverleners (BLS'ers) in dit topic soms wel heel denigrerend beschreven. Het commentaar op dit forum, daar vind ik iets van. Het gaat echter niet om "Ik vind". De beleving van professionals (ALS en meer) in de zin van eerste hulp (pre-hospitaal) kan ik zeker begrijpen. Wat mij vooral stoort, zijn de beweringen en (schijnbare) aannames vanuit onder andere uw reacties op dit forum. Hoefnagel heeft u vanuit Nursing Nu! uitgenodigd een gesprek aan te gaan. Ik vraag u vanuit BLS (brandweer en (evenementen)hulpverlening) een dialoog aan te gaan: Wat zijn de (on)mogelijkheden van de BLS'ers, waar loopt u tegen aan als professional  "in het veld" en wat zou u vooral wel/ niet willen zien bij BLS'ers (en dat is dus een heel breed begrip, niet "gedekt" door wetgeving). Ik zal de wondere wereld van eerstehulpverlening niet veranderen. Wel mag ik hopen op een gezonde discussie en dat de "knappe koppen" die de eerstehulp boekjes schrijven eens op de werkvloer ervaren wat eerste hulp verlenen daadwerkelijk omvat, zonder apparatuur of hulptroepen en met gezond verstand. Dat de TCFR inspeelt op (gedeeltelijk) georganiseerde hulpverlening komt vanuit een marktvraag/ ervaringsbehoefte.


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #122 Gepost op: 16 augustus 2016, 07:40:45
Citaat van: MizzFizz link=msg=1442840 date=1471297134
Observeren zonder te interpreteren is het moeilijkste wat er is zeker op BLS niveau. "We" zijn immers geneigd stempeltjes te zetten en mensen in categorieën te scharen op basis van onze waarneming, mede door de manier waarop de BLS'er (voorheen) werden opgeleid. Ik heb de TCFR opleiding evenals de bijscholing gevolgd bij Nursing Nu! Juist door het doorlopen van deze training werd ik bewuster van mijn beperkingen die ik heb als BLS'er. Mijn mede-cursisten kwamen vooral uit de (sport)evenementenhulpverlening/ Reddingsbrigade of zijn instructeur eerste hulp op zoek naar verdieping.

Ik durf te stellen dat de reguliere (bij)scholing eerstehulp van welke organisatie dan ook tekort schiet. De "hulpvraag vanuit het veld", dus ook mijn behoefte als (leken)hulpverlener bij evenementen en als vrijwillig brandweer(manschap) - het gaat hierom intrinsieke motivatie- heeft Nursing Nu! vertaald naar heldere protocollen onder andere gestoeld op "Gevorderde Eerste Hulp" van Pim de Ruijter, PHTLS, LPA en het door "Expert" (in zeer negatieve context genoemde)  LPLHB. De catastrofale bloeding waaraan "Expert" refereert in een eerdere reactie, is juist een speerpunt bij de TCFR, nog voordat Het Oranje Kruis, Rode Kruis en brandweerprotocol hieraan "conformeerde" en ruim voor de aanslagen bijvoorbeeld in Brussel. Helaas is er geen wettelijk (beschreven) basis voor BLS/ BLS plus. Iedereen mag zich gevorderd ehbo'er noemen of zoals op mijn rugnummer staat bij een reanimatie vanuit de brandweer "First Responder".


Heeft de brandweer jou naar de cursus van dhr. Hoefnagel gestuurd of heb je het op eigen initiatief gedaan?

Ik vind het inderdaad levensgevaarlijk als iemand een jasje heeft met de tekst First Responder, via de ambulancedienst medische spoedmeldingen krijgt en dit soort opleidingen heeft gedaan bij de beunhazende ambulancebroeder die leken in de waan brengt dat ze de reserve-ambulancedienst kunnen uithangen omdat ze BLS-plus of ALS-min zijn. In jouw geval moet de brandweerinspectie (Inspectie Veiligheid en Justitie) toezicht houden op de inhoud van de door jou geboden medisch zorg).

Ik zal vandaag contact opnemen met de toezichthouder op de zorg, IGZ om het eens te hebben over de first responders van de brandweer en dit soort first responder opleidingen voor iedere halve zool die het cursusgeld op wil hoesten.

Ik krijg sowieso al de kolere van dat first responder geleuter. First Responder is een term die wij (in Qatar, net als in andere landen waar de Engelse taal de voertaal is) gebruiken voor de eerst aangekomen eenheid van de hulpdiensten (politie, brandweer, ambulance). Er bestaat geen cursus voor de eerst aankomende eenheid. Als er een in een land een opleiding bestaat voor leken die uitrukken bij ongevallen is er sprake van certified first responders. In Nederland kennen we geen certified first responders.


Expert

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,568
Reactie #123 Gepost op: 16 augustus 2016, 07:50:54
Citaat van: MizzFizz link=msg=1442843 date=1471301237

Sterkt punt Expert, al ben ik al jaren "slapend" forumlid en heb nooit de behoefte gehad te reageren. En ja, ik "protesteer" nu pas, daar het topic mij persoonlijk raakt: als BLS hulpverlener en als brandweermanschap/ bevelvoerder heb ik beroepsmatig meerdere keren met Jan Hoefnagel te maken gehad. Die contacten waren een verademing. Het hiaat tussen "Diploma Eerste Hulp ", LPLHB (Landelijk Protocol Levensreddend Handelen Brandweer) en de profs werd inzichtelijk tijdens het volgen van de TCFR cursus. Ik werd niet afgerekend op mijn beperkingen, maar juist gesterkt in mijn persoonlijke- en professionele krachten.

Ik kan niet tegen onrecht. En in mijn beleving worden eerstehulpverleners (BLS'ers) in dit topic soms wel heel denigrerend beschreven. Het commentaar op dit forum, daar vind ik iets van. Het gaat echter niet om "Ik vind". De beleving van professionals (ALS en meer) in de zin van eerste hulp (pre-hospitaal) kan ik zeker begrijpen. Wat mij vooral stoort, zijn de beweringen en (schijnbare) aannames vanuit onder andere uw reacties op dit forum. Hoefnagel heeft u vanuit Nursing Nu! uitgenodigd een gesprek aan te gaan. Ik vraag u vanuit BLS (brandweer en (evenementen)hulpverlening) een dialoog aan te gaan: Wat zijn de (on)mogelijkheden van de BLS'ers, waar loopt u tegen aan als professional  "in het veld" en wat zou u vooral wel/ niet willen zien bij BLS'ers (en dat is dus een heel breed begrip, niet "gedekt" door wetgeving). Ik zal de wondere wereld van eerstehulpverlening niet veranderen. Wel mag ik hopen op een gezonde discussie en dat de "knappe koppen" die de eerstehulp boekjes schrijven eens op de werkvloer ervaren wat eerste hulp verlenen daadwerkelijk omvat, zonder apparatuur of hulptroepen en met gezond verstand. Dat de TCFR inspeelt op (gedeeltelijk) georganiseerde hulpverlening komt vanuit een marktvraag / ervaringsbehoefte.


Je haalt emotie en ratio door elkaar heen. De heer Hoefnagel zal ongetwijfeld een inspirerend mens zijn. Maar goed.., dat is Rasti Rostelli ook. Waarom zou ik in gesprek moeten gaan met de heer Hoefnagel. Daar heb ik geen behoefte aan. Ik voer de dialoog op dit forum. Daarbij stel ik kritische vragen over de inhoud van deze specifieke cursus. Kritische vragen vanuit mijn hoedanigheid als medisch specialist en vanuit mijn "ivoren toren". Als ik daar zou zitten, dan had namelijk nooit deelgenomen aan dit forum. Ik zou dus erg voorzichtig zijn met dit soort terminologie. Wanneer betrokken medisch specialisten, zoals Oma en ik, zich in de discussie mengen dan wordt het debat gevoerd op het scherpst van de snede. Dat is de academie. Daarbij schuwen Oma en ik het niet om ook elkaar af even stevig aan te pakken.

Ik heb op dit forum in diverse aanverwante Topics over dit onderwerp heel gemotiveerd mijn bezwaren kenbaar gemaakt. Heel zakelijk. Ik zou die bijdragen nog eens heel goed nalezen. Dan begrijp je heel goed mijn bezwaren tegen deze cursus.


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #124 Gepost op: 16 augustus 2016, 07:53:49
Citaat van: MizzFizz link=msg=1442843 date=1471301237
Sterkt punt Expert, al ben ik al jaren "slapend" forumlid en heb nooit de behoefte gehad te reageren. En ja, ik "protesteer" nu pas, daar het topic mij persoonlijk raakt: als BLS hulpverlener en als brandweermanschap/ bevelvoerder heb ik beroepsmatig meerdere keren met Jan Hoefnagel te maken gehad. Die contacten waren een verademing. Het hiaat tussen "Diploma Eerste Hulp ", LPLHB (Landelijk Protocol Levensreddend Handelen Brandweer) en de profs werd inzichtelijk tijdens het volgen van de TCFR cursus. Ik werd niet afgerekend op mijn beperkingen, maar juist gesterkt in mijn persoonlijke- en professionele krachten.


Is het aan Hoefnagel om het hiaat tussen het handelen door de BIG-geregistreerde ambulanceverpleegkundige conform LPA en de brandweerman (leek) conform LPLHB op te vullen?

Ik neem aan dat er door ambulancezorg en brandweer Nederland afspraken zijn gemaakt, misschien wel in overleg met beide toezichthouders, IGZ (de RAV is procesverantwoordelijk) en Inspectie Veiligheid en Justitie (moet toezicht houden op de kwaliteit van de door de brandweer geboden medische zorg. Het is voor deze toezichthouder mogelijk toezicht te houden op kwaliteit van EHBO-hulpverlening, je mag niet aannemen dat deze brandweerinspectie voldoende kennis in huis heeft om toezicht te kunnen houden op dit soort trauma care for firts respondersgeleuter).


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #125 Gepost op: 16 augustus 2016, 08:09:48
Citaat van: senseihomer link=msg=1442841 date=1471299201
Tijdens een marathon is bijvoorbeeld iemand met pijn aan de knie ge-adviseerd niet naar de huisarts te gaan en kreeg drukverband om. Later bleek de knie een fractuur te hebben en heeft het drukverband letterlijk schade gegeven en het uitstellen van medische zorg heeft niet bijgedragen

Ik vind het een goede zaak als men EHBO-ers leert om iemand het advies te geven even voor de zekerheid naar de huisarts te gaan (niet naar de SEH).

Het staat nimmer gelijk aan een lekenadvies aan een ander mens niet naar de huisarts te gaan.

Als EHBO-ers zich profileren als terzake deskundig door o.a. ambulance impersonation, uitvragen onderliggende pathologie, medicatiegebruik, etc werk je in de hand dat een patient in een later stadium denkt dat naar de huisarts gaan verstandig is maar er vanaf ziet omdat hij in de veronderstelling is dat er al een medisch professional is geweest die zich over zijn medische klachten heeft gebogen en aangaf dat er niets aan de hand is en het bezoek aan de huisarts nutteloos is.


Embalage

  • AVP
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 155
Reactie #126 Gepost op: 16 augustus 2016, 08:17:43
@ MizzFizz:

Ons scholingsscurriculum bevat ook het praktische gebruik van kleine blusmiddelen, zodat we de kleine brandblussers in de ambulance kunnen bedienen. Kunnen wij onszelf als ambulance medewerker nu "First Responder Brandweer" noemen en een jas aantrekken waarop First Responder Brandweer staat? (niet dat wij ook maar enigszins die behoefte voelen)


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #127 Gepost op: 16 augustus 2016, 08:58:56
Citaat van: Embalage link=msg=1442872 date=1471328263
@ MizzFizz:

Ons scholingsscurriculum bevat ook het praktische gebruik van kleine blusmiddelen, zodat we de kleine brandblussers in de ambulance kunnen bedienen. Kunnen wij onszelf als ambulance medewerker nu "First Responder Brandweer" noemen en een jas aantrekken waarop First Responder Brandweer staat? (niet dat wij ook maar enigszins die behoefte voelen)

Je buitenlandse collega's van HART kunnen iets meer bedienen dan uitsluitende kleine blusmiddelen. HART paramedics werken intensief samen met de brandweer, ze beschikken over dezelfde uitrusting zoals helmen, bluskleding, gaspakken, natpakken, chemiepakken, USAR overall, enz. In alle landen (zie topic hazardous area response teams (UK, Canada, Australie en Qatar)) is het normaal dat de ambulancedienst zorgt dat ze andere kleuren gebruiken dan de lokale brandweer of dat de kleding zeer duidelijk is voorzien van opschriften (fire of ambulance).

In Qatar kan je bij een grote brand direct zien aan de kleur bluskleding of het een brandweerman (zwart), politieman (rood) of paramedic (lichtbruin) is.

In Qatar kan het voorkomen dat een surveillerend politieteam of een brandweereenheid die toevallig in de directe nabijheid als eerste ter plaatse is bij een hartstilstand. De politie- of brandweermensen die als eerste ter plaatse komen zijn de first responders. Ze hebben allemaal tijdens hun beroepsopleiding geleerd eerste hulp te verlenen (incl. reanimatie). Niemand bij de politie of brandweer in Qatar voelt de behoefte om zich eerst om te kleden omdat ze graag op de ambulancedienst willen lijken. Onze nationale hose monkeys zijn apetrots dat zij bij de brandweer werken, ze willen niet eens op de ambulancedienst lijken.


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #128 Gepost op: 16 augustus 2016, 09:17:05
Ik heb ook veel moeite met deze tekst op de website van Nursing Nu! http://nursingnu.jimdo.com/trauma-care-for-first-responders/

Citaat
Kwaliteit en kwaliteitswaarborging
Voor evenementenhulpverleners wordt kwaliteitswaarborging steeds belangrijker. In de cursussen van Nursing Nu! (waaronder de TCFR-cursus) proberen we cursisten hiervan bewust te laten worden. Waarom? Zie deze link http://www.eenvandaag.nl/gezondheid/53162/onzorgvuldige_hulpverlening_bij_ambulancediensten_.

Ik neem aan dat ambulanceverpleegkundige Hoefnagel en ambulanceverpleegkundige/OvD-G van Litsenburg donders goed weten dat de ambulancedienst niet onzorgvuldig handelde tijdens de rally in Amsterdam. Het was een evenementenzorgaanbieder.

Als een van mijn paramedics dit zou flikken trap ik ze er direct uit omdat ik onze ambulancedienst niet op de strontkar laat zetten door eigen personeel met eigen bedrijfjes die dit soort cursussen aan de man proberen te brengen door de suggestie te wekken dat de er alle reden toe is om te twijfelen aan de kundigheid van het personeel dat op de ambulance werkt.

Het kan iets over mij zeggen maar ook iets over de polder-MMA's die het accepteren.


Embalage

  • AVP
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 155
Reactie #129 Gepost op: 16 augustus 2016, 10:17:11
Je buitenlandse collega's van HART kunnen iets meer bedienen dan uitsluitende kleine blusmiddelen. HART paramedics werken intensief samen met de brandweer, ze beschikken over dezelfde uitrusting zoals helmen, bluskleding, gaspakken, natpakken, chemiepakken, USAR overall, enz. In alle landen (zie topic hazardous area response teams (UK, Canada, Australie en Qatar)) is het normaal dat de ambulancedienst zorgt dat ze andere kleuren gebruiken dan de lokale brandweer of dat de kleding zeer duidelijk is voorzien van opschriften (fire of ambulance).

In Qatar kan je bij een grote brand direct zien aan de kleur bluskleding of het een brandweerman (zwart), politieman (rood) of paramedic (lichtbruin) is.

In Qatar kan het voorkomen dat een surveillerend politieteam of een brandweereenheid die toevallig in de directe nabijheid als eerste ter plaatse is bij een hartstilstand. De politie- of brandweermensen die als eerste ter plaatse komen zijn de first responders. Ze hebben allemaal tijdens hun beroepsopleiding geleerd eerste hulp te verlenen (incl. reanimatie). Niemand bij de politie of brandweer in Qatar voelt de behoefte om zich eerst om te kleden omdat ze graag op de ambulancedienst willen lijken. Onze nationale hose monkeys zijn apetrots dat zij bij de brandweer werken, ze willen niet eens op de ambulancedienst lijken.

Exact. Hier in Nederland hebben leken kennelijk wel de behoefte om zich met een halfbakken cursus op het (para)medische domein te begeven.
Pre-hospitale ALS zorg is het domein van de ambulancezorg en MMT.
Een cursusje BLS+ met een First Responder jasje staat dan wel erg leuk, maar is mi gebakken lucht.

De patiënt verdient gewoon vakinhoudelijke en kundige hulpverleners.