Ervarigen met "rapid"responder

Auteur Topic: Ervarigen met "rapid"responder  (gelezen 15824 keer)

0 gebruikers (en 19 gasten bekijken dit topic.

ZHZ

  • Gast
Gepost op: 5 oktober 2005, 15:22:45
Hier in de regio gaan over niet al te lange tijd de rapid responder van start.

De rapid responder is een ambulance verpleegkundige die overdag alleen op pad gaat, en in de avond en nacht uren wordt gereden door een huisartsenchauffeur.

Natuurlijk zijn er in het land diverse vergelijkbare projecten, ik denk dan aan Den Haag en Utrecht.

Hoe zijn de ervaringen bij jullie met deze "responders".

Wordt er bij een melding waarbij de "responder" met spoed naar toe wordt gestuurd ook altijd een ambulance met spoed heen gestuurd ?

Komt er bij een reanimatie waarbij de "responder" als eerste ter plaatse is ook een 2e ambulance ?

Natuurlijk is het net hoe de MKA met de "responder" omgaat...

Hoe wordt er in de regio's waar al met een zogenoemde "responder" wordt gewerkt omgegaan ?




Ivo

  • Gast
Reactie #1 Gepost op: 5 oktober 2005, 20:30:37
In het land zijn er al diverse regio's die met ambulancemotoren werken, ook een vorm van 'first responders'. Deze worden bemand door een verpleegkundige.

Daarnaast zijn er ook regio's, zoals Gelderland-Midden die ook met 'first responders' (of 'medische ondersteuning') werken, welke door de brandweer bemand worden. Zij bieden ondersteuning bij (mogelijk) reanimaties.

Het medisch ondersteuningsteam van brandweer Arnhem biedt daarnaast ook nog tilassistentie, assistentie met wervelplank en 'first responder' bij ongevallen en alle andere onwelwordingen.

Er is dus een heel breed scala aan invulling van dit begrip, maar ik neem aan dat er genoeg mensen zijn van andere regio's die hier iets over kunnen vertellen.


Arnoud

  • Gast
Reactie #2 Gepost op: 7 oktober 2005, 14:39:42
Dit stukje stond vanmorgen bij ons in de krant, misschien kun je het zien als aanvulling op het vorige bericht.


Inzet van de rapid responder goedkoper Ambulance helft duurder

ENSCHEDE - Het speciale ambulance-voertuig, de rapid responder, is goedkoper dan een ambulance, waar altijd twee personen mee rijden, een verpleegkundige en een ambulance-chauffeur. ‘Voor ongeveer de helft van het geld, kunnen wij met de rapid responder dag en nacht een extra eenheid op de weg brengen’, zegt directeur J. Pierik van Ambulance Oost.


De responder kost 525.000 euro per jaar, waarvan 125.000 voor rekening komt van de Geneeskundige Hulp bij Ongevallen en Rampen (GHOR) van de Regio Twente. Een gewone ambulance kost bijna 800.000 euro per jaar.

De verpleegkundige die de speciale auto bemant, is tevens de officier van dienst, en moet de coördinatie van de geneeskundige hulp op zich nemen ten tijde van grote ongevallen en rampen. ‘De verpleegkundige hoeft dan niet eerst van huis te komen, maar zit 24 uur per dag meteen klaar, en kan direct vertrekken. Dat is in het belang van de coördinatie van de geneeskundige hulp van calamiteiten’, volgens Pierik.

Tegelijk met de rapid responder stuurt de meldkamer ook een gewone ambulance, want in de Mercedes-bus kunnen geen patiënten worden vervoerd. Pierik: ‘Verder beschikt de rapid responder over alle noodzakelijke voorzieningen. Ik wil niet dat mensen denken dat ze met de rapid responder slechter af zijn. Dat is niet zo.’

Ambulance Oost slaagt er steeds beter in binnen vijftien minuten ter plaatse te zijn, zegt Pierik. Volgens hem is de dienst in 2005 in meer dan 95 procent van de spoedgevallen in staat binnen vijftien minuten op de plek des onheils te zijn. De gemiddelde aanrijtijd - de tijd tussen de melding in de meldkamer en de aankomst van de ambulance - ligt rond negen minuten. Vorig jaar was dat tussen de negen en tien minuten. Pierik: ‘Wij verwachten dat door de inzet van de rapid responder de gemiddelde aanrijtijd verder naar beneden kan.’ Het team dat de speciale ambulance-auto gaat bemannen, bestaat uit zeven verpleegkundigen en acht chauffeurs. Die acht zijn geworven uit het team van chauffeurs dat de huisartsen vervoerd voor de doktersposten in de regio.

Voor het ambulancepersoneel geldt dat alleen zeer ervaren krachten in aanmerking kwamen voor een baan als responder. ‘Zij moeten hun mannetje kunnen staan’, zegt Pierik. Zij moeten in staat zijn in eerste instantie alleen hulp te verlenen, en de coördinatie op zich te nemen bij grote ongevallen of rampen. De verpleegkundige begint met het verlenen van hulp, in afwachting van de komst van een ambulance, waarmee de patiënt kan worden vervoerd. Als vervoer niet nodig is, dan meldt de rapid responder de ambulance af.


vesalius

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,506
Reactie #3 Gepost op: 7 oktober 2005, 22:04:19
De rapid responder is een ambulance verpleegkundige die overdag alleen op pad gaat, en in de avond en nacht uren wordt gereden door een huisartsenchauffeur.

Hoi ZHZ. Huisartsenchauffeur? sinds wanneer is dat onderdeel van het plan?


Arnoud

  • Gast
Reactie #4 Gepost op: 8 oktober 2005, 09:50:16
Ik denk dat ZHZ doelt op het project van "Ambulance Oost" Zoals ik hier in het stukje wat is hierboven heb geplaatst.


vesalius

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,506
Reactie #5 Gepost op: 8 oktober 2005, 16:14:00
Ah, ik ben in de verwarring met een soortgelijk project wat start in de regio Zuid-Holland-Zuid (afgekort ZHZ)...

Bedankt


miv

  • Gast
Reactie #6 Gepost op: 8 oktober 2005, 22:37:09
wat is het project dan in ambulance nog oost?


Joffry Ambu-Vpk

  • Ambulanceverpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,455
  • Ambulanceverpleegkundige
Reactie #7 Gepost op: 8 oktober 2005, 23:36:50
De ambulanceverpleegkundige gaat in zn eentje ALS hulp verlenen, dan heeft die vast 4 handjes  ;D ;D ;D ;D ;D of levert de leverancier van d efirst responder auto's ook die handjes erbij?? ;D ;)
Dat is nou net de reden dat ambulanceteams uit 2 personen bestaan, want zonder een collega/assistent zorgverlener kan de AVP niet adequaat ALS toepassen, in ieder geval niet in de aanvaardbare tijd die ervoor staat. Of moet de first responder een super ehbo-er zijn? Dat kan ook, dan is er geen mogelijkheid voor ALS en kost dat ook geen extra tijd.
HBO-V, ACLS, IC, SOSA, PHTLS, PALS, LOV. PO AMLS en nog wat andere semi-interessante afkortingen. Ambulanceverpleegkundige instructeur (P)BLS AED, rod


Delta

  • AIOS Anesthesie
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,443
  • Arts
Reactie #8 Gepost op: 10 oktober 2005, 15:36:53
Je zegt nu first responder, maar in het bericht heet het "rapid responder". Zijn dat niet twee totaal verschillende opleidingen? (EHBO vs. Ambu-pleeg)
Arts  www.alphalog.nl


Rescue

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,278
Reactie #9 Gepost op: 10 oktober 2005, 20:18:48
De term zegt volgens mij niet veel over het opleidingsniveau.. ?,
Het is een functie, met waarschijnlijk zitten daar een aantal competenties die daar bij horen..?