Civiel-militaire samenwerking
Als bepaalde militairen niet genoeg bevoegdheden, middelen of vaardigheden hebben, voor het ondersteunen van marechaussee en politie, moeten ze die krijgen. Bijvoorbeeld training in het gebruik van taser, body-cam, uitschuifbare wapenstok en pistoolmitrailleur. Dat zou kunnen gelden voor enkele duizenden Nederlandse militairen, die daarvoor dan speciaal worden geselecteerd.
Zij kunnen dan in deeltijd worden ingezet, voor het beveiligen van vliegvelden, zeehavens, vaarwegen, snelwegen, treinstations, grote winkelcentra, uitgaansgebieden, landsgrenzen, kerncentrales, industrieterreinen, en andere kwetsbare vitale objecten.
Ze kunnen bijvoorbeeld auto's, treinen en schepen onderzoeken op rijbewijs, mankementen, wapens, explosieven, gestolen waar, inbraakgereedschap, drugs, dronken bestuurders en gezochte personen.
In België en Frankrijk blijkt de inzet van militairen in steden goed te verlopen. Dus kennelijk ben ik niet de enige, die dat een verstandig plan vindt. Het is interessant om te onderzoeken, welke effecten die militaire inzet heeft in Belgische en Franse steden op de criminaliteit en veiligheidsgevoelens.
Zie ook deze discussie over civiel-militaire samenwerking:
http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=96795.0