Geen mcg/kg dosis bij fentanyl? Bejaarden hebben vaak al genoeg aan een halve volwassen dosering. met de Vlaamse dosering van standaar 100 mcg (2cc) fentanyl kan een volwassene van 50 kg kal last krijgen van bijwerkingen in tegenstelling tot een volwassene van 150 kg... die nauwelijks pijnstilling gaat ervaren...
Inderdaad, initiele dosering (volw.) moet 1 microgram per kilogram zijn (omhoog afronden naar 50 mcg). Indien nodig halve initiele dosering herhalen tot een maximum van 3 mcg/kg.
vond het ook opvallen dat er geen smallere (initiele) dosering beschreven wordt
Je moet de NICE richtlijn en de onderbouwing goed tot je laten doordringen. Besef ook dat de relevante beroepsverenigingen van medisch specialisten ruim een half jaar na verschijnen van de conceptversie gemotiveerd de richtlijn konden betwisten.
Ik vind het een groot probleem dat ketamine door (jonge SEH) dokters op sociale media opgehemeld wordt waardoor je op facebook/twitter snel de indruk krijgt dat het hier gaat om een supermedicijn waar je alles simpel mee kan oplossen.
Bij onze ambulancedienst gebruiken alleen chirurgen en critical care paramedics ketamine (inductie RSI).
Maar waarom aleen chirurgen en critical care paramedics bij jullie?
in de literatuur die ik tot nu toe onderzocht heb en in de literatuur die ik door lees, kom ik weinig tot geen significante redenen tegen waardoor het niet gebruikt zou kunnen worden (door paramedics en of (gespecialiseerde) verpleegkundigen) binnen de prehospitale setting en heb ik nog geen onderzoek gelezen die het niet veilig vindt binnen de prehospitale setting
In Nederland heeft men wel besloten Ketamine protocollair voor te schrijven bij prehospitale pijnbestrijding echter zonder Dormicum. Ik begrijp daar helemaal niets van. Forumlid Expert is veel beter thuis in pijnbestrijding en beter op de hoogte van de Nederlandse situatie; misschien begrijpt hij het advies van de experts van de LPA-commissie wel.
je bedoelt voor het optreden van de mogelijk neven effecten van Ketamine?
in de onderzoeken die ik tot nu toe gelezen heb; wordt inderdaad gesproken over de neven effecten zoals: agitatie en desorientatie (al lijken deze minder frequent op te treden als bij morfine(onderzoek 1) en hallucinatie (die niet op traden bij dit (kleine) onderzoek 2)
maar ik ben benieuwd wat er mogelijk uit de andere literatuur komt