Gedifferentieerde ambulancezorg de toekomst?

Auteur Topic: Gedifferentieerde ambulancezorg de toekomst?  (gelezen 6858 keer)

0 gebruikers (en 3 gasten bekijken dit topic.

seh/ic broeder

  • (alg.) Verpleegkundige Spoedeisende Hulp en Ambulancezorg Belgie
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 862
  • Alles komt goed !
Gepost op: 4 december 2011, 11:55:14
Het onderzoek naar de LMA zoals deze op dit moment door Connexxion Ambulancezorg wordt uitgevoerd is natuurlijk niet toevallig.
Er gaan veel zaken veranderen in de ambulancezorg. Natuurlijk worden er veel innovatieve zaken bedacht en uitgevoerd. Er is op bepaald vlak echter ook duidelijk sprake van devaluatie.

Een van de voorbeelden van devaluatie is de invoer van differentieerde ambulancezorg. Ik heb het dan over A1/2/3 en B1/2/3/4 urgenties. Dit is geen toekomstmuziek, voor de B1/2/3/4 zijn de beleidsdocumenten al vrijwel klaar en en een definitieve fase beland. Nu nog binnen een van de grotere diensten van Nederland, wellicht maatgevend voor de andere diensten.
Iedereen begrijpt natuurlijk dat bij deze indeling ook bepaalde competenties en classificaties horen. De instroom van BMH opgeleide 'verpleegkundigen' is hier een belangrijke component in.
Ik kan met zekerheid zeggen dat de toekomst van de A1/2/3 ambulancevervoer anders is dan we tot nu toe gewoon zijn.
Het is vrij zeker dat de Rapid Responders (al dan niet NP) een belangrijke rol gaan spelen in het ALS-segment. Voor de hand ligt om deze groep 'ervaren' ambulanceverpleegkundigen op niveau te houden of zelfs te versterken. Bepaalde handelingen zoals intubatie behoren daar dan wellicht ook bij.
Voor de gewone ALS-verpleegkundigen zullen op termijn bepaalde handelingen vervallen. Intubatie is daar 1 van.
Natuurlijk moeten daar voor alternatieven komen, denk daarbij aan het onderzoek naar de LMA.
Nu nog keurig als secundair device, maar dat gaat dus nog wel veranderen (mits het de LMA wordt trouwens).

Andere wijzigingen die op stapel staan maar niet bij dit topic horen zijn natuurlijk het afschaffen van de verpleegkundig centralist en het onderbrengen van een vereenvoudigde MKA bij de brandweer. Daartoe zijn de eerste stappen al gezet: invoer van uitvraag- en triagesystemen zoals ProQA.

Maar ik kan me voorstellen dat de ambulanceverpleegkundigen die nu alle handelingen uitvoeren, hier niet echt gelukkig mee zullen zijn als er bepaalde handelingen niet meer uitgevoerd mogen worden terwijl ze die nu wel mogen uitvoeren.

Of doel je meer dat bijv. de BMH instroom verpleegkundigen dan de minder complexe ALS verpleegkundigen worden terwijl bijv. IC/CCU of SEH geschoolde verpleegkundigen meer de complexere ALS verpleegkundigen worden?

En is dit iets wat zeker staat te gebeuren, of iets wat je zelf verwacht in de toekomst? (en in welke termijn)

Zou je meer kunnen vertellen over de verdere onderverdeling van de A1/2/3 en B1/2/3/4 vervoersdifferentiatie. Neem aan dat hier dan ook een verschil in niveau is van het personeel?

Welk niveau moet ik de `gewone` ALS verpleegkundigen zien en welke handelingen zou deze dan mogen verrichten?

Zou het geen nadelige invloed kunnen hebben op de instroom van (gespecialiseerde) verpleegkundigen? Wat nu al moeizaam gaat. Of zou je juist een doorstroom kunnen hebben van laag complex personeel (chauffeur en verpleegkundige) naar hoog complex vervoer?

ben erg benieuwd

Afgesplitst van LMA-s vs ETI




seh/ic broeder

  • (alg.) Verpleegkundige Spoedeisende Hulp en Ambulancezorg Belgie
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 862
  • Alles komt goed !
Reactie #1 Gepost op: 4 december 2011, 12:47:04
Even ter aanvulling vorig bericht een onderzoek van brouwkerk naar o.a. gedifferentieerd vervoer:
http://www.brouwerk.nl/pdf/118.pdf

Op blz 40 wordt gesproken over differentiatie in het B vervoer:
"In het onderzoek naar hulpambulances, is het liggend vervoer onderscheiden in a) hulpambulancezorg, b) low care besteld, c) medium care besteld, d) high care besteld en e) spoedeisende zorg".


Ambu ALS

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 87
  • Beroepsmatig in de ambulancezorg werkzaam
Reactie #2 Gepost op: 4 december 2011, 20:33:26
Naar ik begrijp zijn er wellicht meerdere onderzoeken naar differentiatie in de ambulancezorg.
Ik ga de niet allemaal lezen (geen tijd voor) maar ik weet wel dat er binnen de dienst waar ik zelf werkzaam ben overheidssubsidie is gegeven voor het verder uitwerken van differentiatie. Aangezien de dienst waar ik voor werk nogal groot is (600 man personeel en bijna 100 voertuigen) worden er bij ons veel innovatieve onderzoeken gedaan en pilots gedraaid. De differentiatie is inmiddels zo ver dat het niet de vraag is of het wordt ingevoerd, maar wanneer (waarschijnlijk al ergens in 2012).
Let wel: ik heb niet gezegd dat alle differentiaties (zowel A als B) van start gaan, dat zal wellicht in fases worden gedaan.
Daarnaast zal er in druk bevolkte gebieden eerder sprake zijn van realisatie dan in dunbevolke gebieden.
Als er maar 2 voertuigen zijn op een bepaalde standplaats, ligt het niet voor de hand daar direct de A-urgenties te gaan splitsen ;-)

Uiteraard worden de competenties en vaardigheden van medewerkers afgestemd op het soort auto.
Dat gaat verder dan alleen vooropleidingen. Enerzijds kan een bepaald niveau een kweekvijver worden voor een hoger niveau (bijvoorbeeld de B1 verpleegkundige gaat vanuit de werkgever de MBH doen om op de ALS te komen), anderzijds kan er ook sprake zijn van aangepaste werkomstandigheden bij ziekte, onbekwaamheid (toets niet gehaald ?) of ouderenbeleid.
De P van personeelskosten is natuurlijk ook een belangrijke, ik ben daarom ook erg benieuwd naar de volgende CAO aangezien er in de huidige geen sprake is van goed geregelde loonschalen voor dit soort medewerkers.

Voor de doorstroom van ALS-verpleegkundigen verwacht ik geen problemen. Eerder winst. Het is in grote regio's nu al vrij lastig om ALS-verpleegkundigen te werven. En als vacatures al makkelijk worden opgevuld dan is de keuze uit het aanbod sollicitanten vaak van relatief magere kwaliteit. Ik bedoel: als er al 5 sollicitanten zijn dan is er meestal maar 1 "goede" bij. Prettiger is het om meerdere kandidaten te hebben die aan elkaar gewaagd zijn.
Door verdere differentiatie wordt het voor de "ik wil graag" makkelijker om bij een ambulancedienst te komen werken.

Wat betreft het afschaffen van intuberen bij ALS-verpleegkundigen nog even het volgende:
Ik bedoelde niet te zeggen dat er bepaalde handelingen (lees: bevoegdheden) worden opgeheven. Dat zou wel kunnen overigens.
Ik bedoelde vooral te zeggen dat er een verschuiving gaat plaatsvinden naar gespecialiseerde verpleegkundigen zoals NPérs in e vorm van RR (jaja, ik weet dat een ambu pleeg ook gespecialiseerd is zonder dat ie NPer is).
Je moet je als verpleegkundige overigens nu ook al afvragen of je wel bekwaam en dus bevoegd bent als je minder dan 5* intubaties per jaar doet. (*) Ik gok maar een aantal, het aantal laat ik graag over aan de vakgroep anesthesie.
Al mijn berichten zijn louter op persoonlijke titel en kunnen nooit op welke wijze dan ook in verband worden gebracht met de mening van mijn werkgever


Ambu ALS

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 87
  • Beroepsmatig in de ambulancezorg werkzaam
Reactie #3 Gepost op: 4 december 2011, 20:40:34
Op de vraag over een specificatie van de urgentietypen kom ik nog terug.
Dit is namelijk nog niet vrijgegeven informatie.

Maar je moet bij B4 denken aan een ambu met alleen chauffeur (familie moet achterin) en bij B1, B2 en B3 aan van boven naar beneden afschalende zorg.

In de A zit het verschil ook in het voertuig wat je nodig hebt (Micu, ALS, BLS).

Zodra de info compleet is zal ik overwegen te kijken of dit op internet geplaatst kan worden.
Bedenk dat er bij met name de B-lijst nogal wat ziektebeelden en voorwaarden omschreven zullen zijn.
Mogelijk komt deze info tzt ook gewoon in ons V&VN Ambulancezorg tijdschrift te staan waar iedereen uiteraard keurig op geabonneerd is  998765
Al mijn berichten zijn louter op persoonlijke titel en kunnen nooit op welke wijze dan ook in verband worden gebracht met de mening van mijn werkgever


Azijnzeikerd

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 327
Reactie #4 Gepost op: 4 december 2011, 22:03:10

De P van personeelskosten is natuurlijk ook een belangrijke, ik ben daarom ook erg benieuwd naar de volgende CAO aangezien er in de huidige geen sprake is van goed geregelde loonschalen voor dit soort medewerkers.

Ik pik dit deel er even uit. Je kan er van vinden wat je wilt, maar als die BMH-gasten afgestudeerd zijn dan zijn het wel gespecialiseerde verpleegkundigen en zullen ook als zodanig ingeschaald moeten worden. Er wordt dus niet direct een waanzinnig financieel voordeel behaald dat stimuleert om voor ALS-ambulances BMH als norm te verheffen en dan NP in een soloambulance ter assistentie die een schaal hoger zitten.

Wordt een BMH-verpleegkundige lager ingeschaald, dan zou je wel gek zijn om voor de ambulancewereld te kiezen en kun je beter in de kliniek gaan werken.

Maar ik ben net als jij benieuwd naar de ontwikkelingen.


AMK

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 695
  • VPK io
Reactie #5 Gepost op: 4 december 2011, 22:20:16
Je kan er van vinden wat je wilt, maar als die BMH-gasten afgestudeerd zijn dan zijn het wel gespecialiseerde verpleegkundigen en zullen ook als zodanig ingeschaald moeten worden.
Een BMH'er heeft geen BIG-registratie, maar is wel een gespecialiseerd verpleegkundige? Als je me dat nog even zou kunnen uitleggen, thanks.


Lunatum

  • Arts
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 959
Reactie #6 Gepost op: 4 december 2011, 22:36:51
Ik pik dit deel er even uit. Je kan er van vinden wat je wilt, maar als die BMH-gasten afgestudeerd zijn dan zijn het wel gespecialiseerde verpleegkundigen en zullen ook als zodanig ingeschaald moeten worden. Er wordt dus niet direct een waanzinnig financieel voordeel .
Gespecialiseerd verpleegkundige? Vooralsnog volg je daar in ons land de opleiding tot verpleegkundige voor, aangevuld met specialisatie.

Weet je waarover je praat?


Luer-lock

  • AVP
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 285
Reactie #7 Gepost op: 5 december 2011, 12:14:20
Als straks afgestudeerde BMH-ers gelijk ingeschaald worden als de huidige Avp-en, dan zullen er waarschijnlijk heel wat acties volgen...
Never underestimate the power of stupid people


Joffry Ambu-Vpk

  • Ambulanceverpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,455
  • Ambulanceverpleegkundige
Reactie #8 Gepost op: 5 december 2011, 14:00:07
Als straks afgestudeerde BMH-ers gelijk ingeschaald worden als de huidige Avp-en, dan zullen er waarschijnlijk heel wat acties volgen...

denk het wel ja ;-)  en de nieuw FWG indeling zal dan ook de nodige problemen geven...
HBO-V, ACLS, IC, SOSA, PHTLS, PALS, LOV. PO AMLS en nog wat andere semi-interessante afkortingen. Ambulanceverpleegkundige instructeur (P)BLS AED, rod


Willem D.

  • Kritisch forumlid
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 764
  • EHV-er / BHV-er
Reactie #9 Gepost op: 5 december 2011, 17:39:36
Waar zijn we eigenlijk bang voor of bezorgd over.
In bijna elk beroep begin je aan de bodem ook in de verpleging, combinatie van leer en stage/werken en ervaring opdoen.
Waarom kan dit dan niet in het beroep ambulanceverpleegkundige?
Ik heb een eigen mening, geen groepsmening. Elke toevallige overeenkomst is mooi meegenomen. Loopt mijn mening parallel met die van jouw, dan zijn we